TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
„Nem nagy léptékben, sok apró lépésben” Sikeres pályán a jubiláló Alpha-Vet

„Nem nagy léptékben, sok apró lépésben” Sikeres pályán a jubiláló Alpha-Vet

Állattenyésztés - 2022.07.10

Az Alpha-Vet 100%-ban magyar tulajdonú családi vállalkozás; hazai munkaerőt foglalkoztat és Magyarországon adózik. A 30 éves fennállását ünneplő állatgyógyászati cég kereskedelmi igazgatóját, dr. Szetmár Istvánt a hódmezővásárhelyi 29. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon kértük rövid beszélgetésre.

Versenyen a világgal, a magyar termelőkért

– Harmincéves az Alpha-Vet Kft. Merre tartanak, mi a következő lépés a cég életében?

– Nem nagy léptékben, hanem sok apró lépésben gondolkodunk. Olyan termékeink, technológiai fejlesztéseink vannak jelenleg is, amelyek ennek az évnek a végére várhatóan beérnek, és a jövő év tavaszán már be tudjuk mutatni a nagyközönségnek is ezeket a termékeket. Igazából nem mi szabjuk meg, hogy mit teszünk, merre tartunk, hanem az élet. Proaktív gondolkodással mindig azt nézzük, hogy mik azok a lehetőségek, amelyek a magyar termelőknél még nem működnek, vagy nincsenek megfelelően képviselve, illetve amelyek segítik az ő versenyképességük fenntartását. Elsődleges cél a mi partnereink segítése, támogatása. Egyrészt lokális a piacunk, mert Magyarországon dolgozunk, másrészt globális a piac, globális a verseny, tehát nekünk olyan technológiákat, termékeket, olyan tudást kell megjelenítenünk a hazai piacon, amivel segíteni és támogatni tudjuk a magyar termelőket, mindegy, hogy az állattenyésztésben vagy a növénytermesztésben dolgoznak. Termékeink a világ vezető termékei, vezető technológiái, amelyeknek képviselői, kereskedő disztribútorai vagyunk Magyarországon. De mi magunk is mindig gondolkodunk abban, hogy magyar fejjel a magyar gyárainkban mit lehet alkotni. Kutatási és innovációs osztályunk folyamatosan fejleszti azokat a termékeket, keresi azokat a technológiákat, lehetőségeket, amelyekkel előre lehet lépni. Idén is sikerült egy második és egy harmadik díjat nyernünk az állattenyésztési, illetve növénytermesztési ágazatban.

Lokális a piacunk, mert Magyarországon dolgozunk, másrészt globális a piac, globális a verseny. Tehát nekünk olyan technológiákat, termékeket, tudást kell megjelenítenünk a hazai piacon, amivel segíteni és támogatni tudjuk a magyar termelőket.

Innovatív termékek sora

– Beszéljünk kicsit bővebben is a díjakról!

– A növénytermesztési technológiában második díjat nyertünk egy huminsavalapú termékkel. Ez egy általános immunerősítő jellegű, természetes humuszásványból kivont, koncentrált huminsavat tartalmazó növénykondicionáló termékcsalád. Mikro- és makroelemeket tartalmaz, és a benne lévő fulvosavaknak köszönhetően a lombokon, növényfelületeken felszívódva biztosítja azt az ellenálló képességet, amellyel a növények meg tudják előzni a betegségeket. Az állattenyésztés-tartástechnológia kategóriában elismerést kapott termékünk, az AlphaTracker pedig egy nyomkövető, GPS-alapú rendszer, amellyel külterjes állattartásban a jószágok mozgását tudják nyomon követni a gazdák.

A Takarmányozás, állategészségügy kategóriában nyert harmadik díjat a Lakto-Immuno-Vital probiotikum plusz egyedülálló mannán-oligoszacharid és béta-glükán forrás szimbiotikum. Megelőzi az emésztőszervi megbetegedéseket, javítja a takarmányértékesülés mutatóit. Erősíti az immunrendszert. Elősegíti a jótékony mikroflóra kialakulásának feltételeit, megköti a patogén kórokozókat, mint az E. coli, szalmonellák stb., meggátolja a sejthez kapcsolódásukat, megköti a mikotoxinokat, növeli a bélbolyhok hosszát, stimulálja az immunrendszert.

– A Doki for Farm állatorvosi szoftverük tavaly volt nagy siker, a Termékdíj a magyar állattenyésztésért 2021. pályázatán a második helyet szerezte meg. Hogyan vált be ez a szoftver a gyakorlatban, mennyire terjedt el az állatorvosok körében?

– Több száz helyen van már kinn a szoftver, zajlik az úgynevezett minimal viable product (MVP) program, funkcionalitásában folyik még a finomítás ezen a szoftveren. Folyamatban van az állategészségügyi hatósággal, a Nébih központi adatbázisával az összeköttetés megteremtése, akkor tudok majd erről pontos adatokat, érdemi információkat adni, ha ez megtörténik.

– Az állategészségügyi tevékenység, benne az antibiotikum-felhasználás teljes körű nyomon követésére tervezték ezt a szoftvert. Látszik-e egyáltalán eltérés a korábbi és a most bevallott antibiotikum-felhasználási adatok között?

– Kereskedelmi oldalról igen, látszik, hogy egyértelműen csökken az antibiotikum-vásárlás. 2022 első negyedévét tekintve 20-30 százalékra csökkent a vásárlás, de nagyon nehéz hosszú távra nyilatkozni, hiszen a szigorításokra tekintettel a tavalyi év végén mindenki, aki tehette, megvásárolta azt a mennyiséget, amiről azt gondolta, hogy a következő évben már nehezen lesz elérhető. Kiváló állategészségügyi mutatószámok eléréséhez szükség lesz a megfelelő mértékű gyógyszerfelhasználás biztosítására.

30 éves múlt, fényes jövő

– Ahogyan fogalmazott, globális a verseny. Milyennek látja a pályát a folytatáshoz?

– Hadd kezdjem azzal, hogy nagy köszönet jár vásárló partnereinknek, akik biztosítják számunkra a lehetőséget, adják azokat az inputokat, információkat, amivel mi folyamatosan tudunk fejleszteni és fejlődni, enélkül ma már nem lehetünk sikeresek. Ugyanakkor nagyon sok köszönet illeti a kollégákat is, akik ezeket a lehetőségeket megragadva szívvel-lélekkel dolgoznak az igények kielégítésén. Szerintem ez a kettősség, a két oldal megfelelő egyensúlya és harmóniája biztosítja azt a növekedést, amivel hosszú távon is ugyanilyen sikeresek leszünk. Büszke vagyok arra, hogy az Alpha-Vet a 30. születésnapját ünnepli idén, és minden évben növekedni tudott. Az elmúlt harminc év eredményei adnak biztonságot, erőt és hitet arra vonatkozóan, hogy a következő harminc évben is hasonlóan sikeresek leszünk.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: állatgyógyászat, Alpha-Vet Kft.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Aminosavas készítménnyel bővült a UPL termékpalettája

A UPL különös figyelmet fordít a biostimulátorok fejlesztésére. Ilyen készítményeket azért érdemes az általános ...