TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
A baromfibetegségek megelőzhetők

A baromfibetegségek megelőzhetők

Állattenyésztés - 2021.04.15

Kutatásokban igazolták a takarmánykiegészítők jótékony hatását A BIOMIN online szakértői sorozatában ezúttal arról esett szó, hogy mi a leghatékonyabb módja a baromfikat érintő megbetegedések megelőzésének: a megfelelő bélmikrobióta biztosítása érdekében érdemes probiotikumokat alkalmazni, ennek a munkának pedig már a baromfikeltetőkben meg kell kezdődnie. A szakértők arról is beszéltek, hogy miért fontos az esszenciális olajokat és más növényi eredetű vegyületeket tartalmazó takarmányadalékok használata.

Melyek azok a legfontosabb tényezők, amelyeket mindenképpen érdemes figyelembe vennünk a naposcsibéink egészsége szempontjából? Fernando Lima, a BIOMIN baromfiszakértője több tényezőre hívja fel a figyelmet: ezek között szerepel a keltetők és a tojások kellően higiénikus körülményei, a baromfialom minősége, valamint az állománysűrűség, ugyanakkor kiemelt figyelmet kell fordítani az állatok bélcsatornájának egészségére, az itt elszaporodó kórokozók ugyanis akár jelentős mértékben is képesek lerontani az állatállományunk egészségi állapotát.

Annak érdekében, hogy a minimálisra csökkentsük a naposcsibéket érintő mikrobiális eredetű fertőzések előfordulási gyakoriságát, elő kell segíteni az eubiózist, vagyis a bélflóra megfelelő egyensúlyi állapotának fenntartását: ez röviden azt jelenti, hogy a hasznos baktériumok aránya nem tolódik el a kórokozó baktériumok irányába, így a kezdeti gyulladásos folyamatoknak, majd a súlyosabb bélbetegségeknek sem lesz esélyük kialakulni. Ilyen bélbetegség például a nem specifikus bakte-riális bélgyulladás: az állatok a gyomrában és bélrendszerében ilyenkor nem egyetlen, hanem többféle baktérium hatására alakul ki tartós gyulladás. A folyamat egy ördögi kör: a bélcsatornában egyre inkább felhalmozódnak a lebontatlan tápanyagok, ennek következében felborul a mikrobióta egyensúlya, majd a bélcsatornában különféle morfológiai és funkcionális elváltozások alakulnak ki. Mindennek eredményeként még tovább romlik a tápanyagok felszívódási hatékonysága, a kórokozó baktériumok így még inkább képessé válnak az elszaporodásra.

A bakteriális eredetű bélbetegségek megelőzését és az állomány megfelelő növekedési ütemének biztosítását korábban szubterápiás dózisban adott antibiotikumokkal próbálták elősegíteni, mára azonban ez az út már nem járható. „Az eubiózis elősegítésére nincs egyetlen megfelelő módszer, mivel igen komplex kérdéskörről van szó. Először is tisztában kell lennünk vele, hogy melyek a bélflóra egyensúlyának megbomlását elősegítő fő faktorok, és ezek ellen kell elsősorban védekeznünk.

Általánosságban véve erősítenünk kell az állatok természetes védelmi mechanizmusait, aminek alapvető része bél hasznos baktériumflórájának megteremtése. Védekeznünk kell továbbá a mikotoxinok ellen is, amelyek nagyobb mennyiségben károsíthatják a bélfal integritását. Ezeknek a törekvéseknek négy fő pillére van: biztosítanunk kell, hogy az állatok szervezetébe kellő mennyiségű probiotikum, szerves sav, növényi eredetű anyag, valamint a mikotoxinokat hatékonyan semlegesítő enzim kerüljön” – hangsúlyozta Fernando Lima.

Milyen az ideális probiotikum?

Az ideális probiotikum főbb jellemzői, hogy ellenáll az emésztőenzimeknek, így hosszabb távon jelen tud maradni a bélcsatornában, emellett képes a bélfal sejtjeihez tapadni, az általa termelt anyagokkal pedig képes megakadályozni a kórokozó baktériumok elszaporodását. Luis Valenzuela, a BIOMIN termékmenedzsere a cégük által kifejlesztett megoldást ismertette: 
a PoultryStar® egy szinbiotikus termék, vagyis nemcsak probiotikumokat, hanem prebiotikumokat is tartalmaz, amelyek nem emészthető takarmány-összetevők (oligoszacharidok), melyekre nem hatnak a gyomor és bélrendszer felső szakaszának emésztőenzimei. Ezek így változatlan formában jutnak el a bélbe, és ott serkentik a jótékony hatású baktériumok (köztük a már bevitt probiotikumok) szaporodását.

„A PoultryStar® Hatchery kifejezetten a naposcsibék szervezetének támogatására kifejlesztett takarmánykiegészítő. Alkalmazása egyaránt elősegíti az immunrendszer érését, fokozza a korai életszakaszban történő táplálékfelvételt, és biztosítja, hogy az előnyös hatású baktériumok kellő mennyiségben legyenek jelen a csibék emésztőrendszerében. A tudományos vizsgálatok eredményei alátámasztották, hogy a takarmánykiegészítővel kiváltható az első három napban adott gyógyszeres táplálás, méghozzá úgy, hogy a csibék elhullása 4% körüli értékről 2,5%-ra csökken ebben az időszakban.”

Esszenciális olajok és növényi eredetű 
vegyületek szerepe

A BIOMIN két másik szakembere, Mathias Zaunschirm és Wolf-gang Markert azt ismertették, hogy milyen szerepet játszanak a növényi alapanyagokból előállított (fitogén) takarmánykiegészítők a baromfik nevelésében. Ezek egyaránt tartalmaznak fűszereket és gyógynövényeket, esszenciális olajokat és nem illékony növényi kivonatokat. A BIOMIN 616 résztvevővel végzett 2020-as felmérése alapján az állattartók csaknem 52 százaléka alkalmazta ezeket a termékeket, és csak 38 százalék válaszolta azt, hogy még sosem élt ezzel a takarmányadalék-lehetőséggel.

Miért éri meg a baromfik esetében a BIOMIN Digestarom® DC Power nevű termékének alkalmazása? A cél minden esetben az, hogy elkerüljük a bélműködés hatékonyságát rontó gyulladások kialakulását, ami az oxidatív stresszel kezdődik, a különböző átírási faktorok, később pedig kemokinek, citokinek és prosztaglandinok felszabadulásával folytatódik, ami tovább fokozza az bélcsatornában jelen lévő oxidatív stresszt. Ennek az öngerjesztő folyamatnak az egyes lépéseibe avatkozik be gátlólag a Digestarom® DC Power. A gyulladásos folyamatok intenzitását mérsékelni képes összetevők egy kettős mikrokapszulában találhatóak, melynek belső, folyékony magja a megfelelő bélmikroflóra kialakítását segíti elő (biológiailag aktív összetevők), a kapszula burkába ágyazott összetevők pedig az étvágyra és a belső elválasztásra hatnak (aromaanyagok), és ugyaninnen szabadulnak fel a bél védelméért felelős gyógynövénykivonatok is. „2017-ben adtuk be az Európai Unióhoz az engedélyeztetési eljáráshoz szükséges dokumentumokat, és 2020 júliusában kaptuk meg a pozitív minősítést, hogy engedélyezik a termékünk állati takarmányadalékként történő forgalmazását” – mondta Mathias Zaunschirm.

Összetett hatásmechanizmus

Wolfgang Markert a takarmánykiegészítő bélanyagcserére gyakorolt pozitív hatásait is részletesen ismertette: a baromfik képessé válnak például az aminosavak és a fehérjék hatékonyabb emésztésére, miközben kevesebb fermentációs termék szabadul fel. A vizeletben és a székletben is kisebb lesz a nitrogénkoncentráció, és kevesebb, a kórokozó baktériumok számára hozzáférhető szabad tápanyag marad a bélcsatornában. A mérgező anyagcseretermékek mennyisége szintén csökken, a bélmikrobióta működése pedig hatékonyabbá válik.

Egy 42 napos, 880 brojlercsirke bevonásával Spanyolországban végzett vizsgálat kimutatta, hogy a hagyományos takarmány mellett a Digestarom takarmánykiegészítőt is rendszeresen fogyasztó állatoknál 2932 grammról 2965 grammra nőtt a testsúly, a fajlagos takarmányfelhasználás (FCR) 1,62-ről 1,60-ra csökkent, a brojlerindex (European Production Efficiency Factor; EPEF) 410-ről 415-re nőtt, a fehérjehatékonysági ráta pedig 303-ról 307-re emelkedett. „Ezek az eredmények egyértelműen alátámasztják, hogy a takarmánykiegészítő alkalmazása pozitív hatást tud gyakorolni a baromfiállományokra” – összegezte Wolf-gang Markert.

A takarmánykiegészítővel kiváltható az első három napban adott gyógyszeres táplálás, méghozzá úgy, hogy a csibék elhullása 4% körüli értékről 2,5%-ra csökken ebben az időszakban.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: baromfi, Biomin, probiotikum, takarmánykiegészítők, baromfitenyésztés, baromfibetegségek
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Tartsuk a vizet a tájban!

Országos felmérést végzett több mint tízezer, mély fekvésű területen tevékenykedő gazda körében a Nemzeti ...