TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.533,52 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.309,76 Ft (tonna)
Napraforgómag: 125.139,53 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.843,07 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.570,69 Ft (tonna)
Repcemag: 160.516,26 Ft (tonna)
Full-fat szója: 202.220,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 598 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,77000
USD: 353,22000
CHF: 404,42000
GBP: 444,53000
Hirdetés
A nagy testvér a disznókat is figyeli

A nagy testvér a disznókat is figyeli

Állattenyésztés - 2020.11.30

Nem kétséges, hogy az állatállományról okoseszközökkel végzett adatgyűjtés megtérülő befektetés, ám ehhez az IT-rendszerek telepítésén túl szükség lenne az ott dolgozók képzésére is.

Az innovációra, az adatrögzítésre és összekapcsolására az állattartásban is egyre inkább szükség van – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara online agrártechnológiai rendezvényén. A november 19-én rendezett eseményen az állattartásban használt döntéstámogató rendszerekről tartottak előadásokat startupok vezetői és nagyvállalati ágazatvezető.

Vass János, a Pig Brother kereskedelmi igazgatója képfelismerő és döntéstámogató rendszerüket mutatta be, mely sertéseket figyel kamerán keresztül, s például azok tömeggyarapodását, viselkedését monitorozza. Mint elmondta, fejlesztésük rögtön értéket teremt egy-egy gazdaságban, a sertések teljes élettartama alatt tudnak forintosítható információkkal szolgálni. Méréseik 97,79%-os pontosságúak, algoritmusuk napról napra okosodik. A szakember kiemelte: míg az autóiparban a 2000-es évektől kezdve kénytelenek voltak innoválni a beszállítók, a mezőgazdaságban később kezdődött el ez a folyamat.

Kövesdi József az Okosfarm vezetőjeként elmondta: cégük informatikai, biztonság- és irányítástechnikai megoldásokkal közel húsz éve foglalkozik, az elmúlt években fordultak a mezőgazdaság felé, ahol olyan informatikai alapú megoldásokat nyújtanak, amelyek hatékonyságjavulást hoznak. Tapasztalataik szerint ugyan a mezőgazdaságban is vannak termelésmenedzsment-rendszerek, de azok szigetszerűek. Például van olyan telephely, ahol 21. századi a fejéstechnika, de a másik részén semmilyen informatikai megoldás sincs. A környezeti adatok használata általánosságban nem jellemző, ahogy a farmfelügyelet sem. Mindez oda is visszavezethető, hogy egy mezőgazdasági telephely nagyon tagolt, nagy terület, nem lehetett stabil IT-rendszereket teremteni. Illetve a munkaerő is nehezebben sajátítja el a digitális technológiát, az iparral szemben itt nem volt meg korábban ennek a kultúrája. Az ágazatban magas az átlagéletkor, ügyfeleik jó részénél a döntéshozó vagy az azt előkészítő fiatal.

Moldován András, az Animal Soft vezetője különösen fontosnak tartja a telepen keletkező adatok összességének kezelését. Mint mondta, nagy a piaci nyomás a termelőkön, ami miatt egyre nagyobb a hatékonyság szerepe, a rendszerszintű profitmaximalizálás szükségessége. Nagy problémának látja, hogy végtelen számú független rendszer létezik, de azok nincsenek összehangolva. Mint elárulta, megoldásukkal sertésenként mintegy 7000 forintos eredménynövekedést érnek el. A fejlett döntéstámogató rendszerek térnyerését elkerülhetetlennek tartja, mivel a piac egyre inkább azt diktálja.

Az egyik példaértékű nagyvállalati gyakorlatot Nagy Tibor, a Bonafarm Mezőgazdaság sertéságazati igazgatója mutatta be: a náluk alkalmazott döntéstámogató rendszereket és azok szerepét ismertette. A cégcsoport 650-700 ezer hízót állít elő, több mint száz külső partnerrel dolgozik együtt. Az adatrögzítés nagyon fontos náluk, ezt egy vállalatirányítási program keretében végzik, illetve kifejlesztettek egy integrációs weboldalt is. Globálisan és telepenként is számos adatot gyűjtenek. Az adatbevitel után elemzéseknek a stratégiaalkotásban is jelentős a szerepe, de a telepvezetők értékelésében, a műszakvezetők döntéshozatalában is meghatározó. Az eredmények pedig összehasonlítóak, transzparens a működést, valamint mindez egyfajta pozitív versenyszellemet is generál. Mint kiemelte, azt látja, hogy nagy a nyomás az ágazaton: mindenki a világpiaccal versenyez, szükséges az adatelemzés, amire előbb-utóbb a szektor minden szereplője rá fog kényszerülni.

 

Címkék: állattartás, termelésmenedzsment, agrárinnováció, adatrögzítés, infomatika
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Veszettséget mutattak ki egy Szabolcs-Szatmár-Bereg ...

Veszettségben pusztult el egy legeltetett hízómarha 2023. november 13-án Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében. A ...