TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
A macska fejéhez hasonlítják a nagy kerek sajtot

A macska fejéhez hasonlítják a nagy kerek sajtot

Állattenyésztés - 2023.05.15

Napjainkban legtöbben a francia sajtkultúrát tekintik vezetőnek, de az olasz, a spanyol, a görög, a holland sajtfelhasználás is szép, követendő példát mutat. A nagy sajtkultúrával rendelkező országokra nemcsak a sajtok sokszínűsége jellemző, hanem a táplálkozásban a felhasználás sokoldalúsága is.

Franciaország az az ország, ahol az év mind a 365 napjára jut egy-egy sajtféle. Az itteni tejgazdaságok a termelt tej egyötödét sajtként dolgozzák fel. A francia sajtok királya a rokfort és a brie.

Hollandia az aranyszínű edami hazája. A nagy kerek sajtot a helyiek a macska fejéhez hasonlítják. A gouda is szintén világhírű holland sajt. Ez a két sajt az alapja itt rengeteg sajtnak, amelyeket hasonlóan készítenek, alapvetően mégis más módszerekkel. Évente 300 ezer tonna sajtot gyárt az ország, és nagyjából a felét adják el a világban. Hollandiában a XVI–XVII. századtól a mai napig két-három városban folyamatosan működik sajtpiac.Olaszország Európa egyik legjelentősebb sajttermelője. Az országban gyártott sajtok mennyisége a negyedik helyett foglalja el a világpiacon. Olaszország a reszelni való sajtjairól lett híres világszerte. Ezek közül első helyen a parmezánt kell említeni. Az igazi parmezán sajtot akár három évig is érlelik, és minőségét évekig megőrzi.

A svájci Alpok legelői kitűnő ementáli sajtot adnak a világnak. A sajt Emme völgyéről kapta a nevét. Évszázadokkal ezelőtt svájci pásztorok rájöttek, hogyan lehet a tejet a lehető legjobban tartósítani: nagyon nagy sajtot készítettek, a tehenek több napi tejhozamát feldolgozva, majd fél éven keresztül érlelték. Egy ilyen hatalmas sajtkorong akár 15–30 kg is lehet. A sajtmesterek féltve őrzik titkaikat, és nagyon ügyelnek a nyers tej minőségére. A fondü itt nemzeti eledel, kedveltek még a különböző sajtlevesek, krokettek és még rengeteg más sajttal készült étel is.

Az angol sajtgyártás jóval fiatalabb, mint a francia vagy az olasz, mégis sikeresen veszi fel a versenyt a nagy elődökkel. A cheddar sajt nemcsak az országban ismert, hanem világszerte híres.

(Fotó: Devon Breen/Pixabay)

Címkék: sajt, élelmiszer, tej, európa, francia, holland, olasz, svájci, angol
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Tavaszi vetésű szántóföldi növények az idén 1,9 millió hektáron

2024-ben a tavaszi vetésű szántóföldi növények tervezett vetésterülete 1,9 millió hektár volt a tavaszi ...