
A macska fejéhez hasonlítják a nagy kerek sajtot
Állattenyésztés - 2023.05.15
Napjainkban legtöbben a francia sajtkultúrát tekintik vezetőnek, de az olasz, a spanyol, a görög, a holland sajtfelhasználás is szép, követendő példát mutat. A nagy sajtkultúrával rendelkező országokra nemcsak a sajtok sokszínűsége jellemző, hanem a táplálkozásban a felhasználás sokoldalúsága is.
Franciaország az az ország, ahol az év mind a 365 napjára jut egy-egy sajtféle. Az itteni tejgazdaságok a termelt tej egyötödét sajtként dolgozzák fel. A francia sajtok királya a rokfort és a brie.
Hollandia az aranyszínű edami hazája. A nagy kerek sajtot a helyiek a macska fejéhez hasonlítják. A gouda is szintén világhírű holland sajt. Ez a két sajt az alapja itt rengeteg sajtnak, amelyeket hasonlóan készítenek, alapvetően mégis más módszerekkel. Évente 300 ezer tonna sajtot gyárt az ország, és nagyjából a felét adják el a világban. Hollandiában a XVI–XVII. századtól a mai napig két-három városban folyamatosan működik sajtpiac.
Olaszország Európa egyik legjelentősebb sajttermelője. Az országban gyártott sajtok mennyisége a negyedik helyett foglalja el a világpiacon. Olaszország a reszelni való sajtjairól lett híres világszerte. Ezek közül első helyen a parmezánt kell említeni. Az igazi parmezán sajtot akár három évig is érlelik, és minőségét évekig megőrzi.
A svájci Alpok legelői kitűnő ementáli sajtot adnak a világnak. A sajt Emme völgyéről kapta a nevét. Évszázadokkal ezelőtt svájci pásztorok rájöttek, hogyan lehet a tejet a lehető legjobban tartósítani: nagyon nagy sajtot készítettek, a tehenek több napi tejhozamát feldolgozva, majd fél éven keresztül érlelték. Egy ilyen hatalmas sajtkorong akár 15–30 kg is lehet. A sajtmesterek féltve őrzik titkaikat, és nagyon ügyelnek a nyers tej minőségére. A fondü itt nemzeti eledel, kedveltek még a különböző sajtlevesek, krokettek és még rengeteg más sajttal készült étel is.
Az angol sajtgyártás jóval fiatalabb, mint a francia vagy az olasz, mégis sikeresen veszi fel a versenyt a nagy elődökkel. A cheddar sajt nemcsak az országban ismert, hanem világszerte híres.
(Fotó: Devon Breen/Pixabay)
Címkék: sajt, élelmiszer, tej, európa, francia, holland, olasz, svájci, angol
Kedvezőbb feltételekkel juthatnak lakáshitelhez az ...

Csökkentené a műtrágya mennyiségét? – Indítsa őszi gabonái ...

Nyúlhús – az európai minőség, amit a család együtt élvezhet

Precíziós gyomirtás a gyepgazdálkodásban fapados áron: új ...

Csaknem 9 ezer hektár földrészletet kínál megvételre az állam a ...

Termésbiztonságot adó megoldások a KWS-től

Kihívások leküzdése a tarlóművelésben a LEMKEN-nel

Valós idejű vágókés-élesség asszisztens érkezett a Claas ...

A Väderstad bemutatja a Tempo és a Proceed szemenkénti vetőgépek ...

Újabb halasztás az EUDR alkalmazásában