TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.964,48 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.533,77 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 61.253,64 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.866,29 Ft (tonna)
Repcemag: 159.604,60 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.503,23 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 607 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,78
USD: 359,69
CHF: 396,83
GBP: 450,76
Hirdetés
Megnyílt a 35. AGROmashEXPO

Megnyílt a 35. AGROmashEXPO

Agromash 2017 - 2017.01.25

Generációváltás zajlik a magyar mezőgazdaságban, a gondoskodó gazdákat felváltják a gondolkodó és gondoskodó gazdák – ezzel a gondolattal köszöntötte a 35. AGROmashEXPO kiállítóit és látogatóit Ganczer Gábor, az idén 50, születésnapját ünneplő Hungexpo vezérigazgatója. Köszöntőjében arról is beszélt, hogy évről évre jobban teljesít a magyar mezőgazdaság, és ez a fejlődés nemcsak a gazdáknak, de az egész országnak jó.

Január 25-28. között ismét teltházzal várja a látogatókat az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállítás. A Hungexpo Budapesti Vásárközpont teljes területét megtöltő kiállításokon több mint 300 kiállító 38.000 négyzetméteren mutatja be újdonságait.

 A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) tulajdonában lévő AgrárgépShow csatlakozásával az AGROmashEXPO mára az agrárágazat csúcsrendezvényévé vált: a piacvezető cégek, legnépszerűbb márkák mind jelen vannak a kiállításon az input, gépesítés és logisztika témában. A tematika a lehető legszélesebb: a gépgyártók és forgalmazók mellett a látogatók megtalálják a speciális szolgáltatásokat nyújtó cégeket, vetőmagokat és egyéb szaporító anyagokat, növényvédő szereket, műtrágyákat, kártevő mentesítő anyagokat, és egyre több kiállító jelenik meg az agrárelektronika, méréstechnika, automatizálás témakörében. Az agrárium legnagyobb hazai kiállításához ezúttal is csatlakozik a Magyar Kert (parkok, kertek fenntartásának gépei, eszközei) valamint a Szőlészet és Pincészet (borászati technológia szakkiállítása).

A Mezőgépgyártók Országos Szövetsége (MEGOSZ) összefogásával a hazai gyártók is itt mutatják be idei újdonságaikat, éppúgy, mint a forgalmazók, akik a bemutatott kínálatban több nemzetközi kiállításon díjazott gépet is elhoznak, melyek Magyarországon itt láthatók először.

2017-ben ismét önálló sátorban jelenik meg az Agrármarketing Centrum, bemutatva a fejlesztési és piaci lehetőségeket, a szakmai újdonságokat és önálló, a kiállítás teljes ideje alatt zajló szakmai programmal várva a látogatókat.

hzsHarsányi Zsolt, az Axiál Kft. ügyvezető-tulajdonosa, a MEGFOSZ elnöke

 

A megnyitón felszólalt a MEGFOSZ elnöke is. Harsányi Zsolt, az Axiál ügyvezető-tulajdonosa arról beszélt, hogy ma az agráriumban 10 gazdálkodóból 9 munkaerőhiánnyal küzd, ezért is indították el a „Legyél te is mezőgépész” programjukat, amelyet az agrárkamara és a minisztérium is támogat. Az elkezdett munkának már látszik a gyümölcse, hiszen a 2016/17-es tanévben 15 százalékkal többen választották ezt a szakmát, mint a korábbi években.

 

fzsFazekas Sándor földművelésügyi miniszter

 

Optimizmus és derűlátás sugárzott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter megnyitó beszédéből, aki szerint az elmúlt hat évben történelmi fejlődés zajlott a magyar mezőgazdaságban, az ágazat kibocsátása 55 százalékkal nőtt ebben az időszakban. „A magyar agrárium napjainkban a nemzetgazdaság húzóágazata, a legfrissebb GDP-adatok szerint a bővüléshez 21,4 százalékkal járult hozzá. Súlya és jelentősége folyamatosan nő a foglalkoztatottságban is, hiszen az elmúlt években 50 ezer új munkahellyel gyarapodott az ágazat. Tavaly is 16 500 állás jött létre, jelenleg 220 ezer ember megélhetését adja a föld” – mondta el az agrárminiszter.

A HAZAI és NEMZETKÖZI TERMÉKFEJLESZTÉSI DÍJ pályázatra ismételten nagy volt az érdeklődés a kiállítók részéről. A pályázatra 37 pályamű érkezett. A kétfordulós elbírálás után a zsűri 4 Termékfejlesztési Nagydíjat és 9 Különdíjat ítélt oda. A díjakat a kiállítás ünnepélyes megnyitóján adták át. A díjazottak listáját itt nézheti meg.

dij




Szerző: Tóth Krisztina AgrárUnió

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Minden gyomproblémára van jó megoldásunk – kukoricában is!

A Corteva Agriscience™ széles termékpalettáján megoldást talál a kukorica gyommentesen tartására.