TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
Brüsszel szerint Magyarországon nem okozott gondot az ukrán gabona

Brüsszel szerint Magyarországon nem okozott gondot az ukrán gabona

Hírek - 2023.03.21

Brüsszel diszkriminatív politikát folytat és tudatosan hozza hátrányos helyzetbe a magyar gazdálkodókat – jelentette ki Nagy István agrárminiszter hétfőn Brüsszelben a MTI-nek.

A miniszter az uniós tagállamok mezőgazdasági minisztereinek tanácskozásán vett részt. A tanácskozás után sajtótájékoztatót tartott, melyen kijelentette: az EU által kezdeményezett szolidaritási folyosók, amelyek az Ukrajnában rekedt gabona Afrikába és Közel-Keltre történő eljuttatását hivatottak megkönnyíteni, nem a célnak megfelelően működtek. Ennek következtében az ukrán határ melletti tagállamokat elárasztotta az ukrán gabona, nagyon súlyos belső piaci zavart okozva.

Mint mondta, hat EU-tagország – Magyarország, Lengyelország, Románia, Csehország, Szlovákia és Bulgária – rendkívüli támogatást igényelt az Európai Bizottságtól a helyzet megoldására, azonban csak Lengyelország, Románia és Bulgária kapja meg ezt a több mint 53 millió eurós pénzügyi segítséget.

Az agrártárca vezetője szerint a bizottság döntése súlyosan diszkriminatív és szakmai tévedésen alapszik.

"A bizottság azt állítja, hogy az Ukrajnából beérkező gabona nincs árletörő hatással, azonban amíg a rotterdami tőzsdei ár 300 euró/tonna körül mozog, addig Magyarországon ez 217 euróra esett vissza. Ezt nem hagyhatjuk szó nélkül és azt súlyos szakmai tévedést sem, miszerint nem az ukrán gabona bejövetele idézte elő ezt a nagy árcsökkenést"- jelentette ki Nagy István, aki felkérte a bizottságot állásfoglalásának felülvizsgálatára. "Statisztikai adatokkal, számokkal bizonyítottuk, hogy igenis óriási károkat szenvednek a magyar gazdák azért, mert a szolidaritási folyosó által bekerült gabona nem a célországba megy, hanem Magyarországon marad. A bizottság nem szakmai, hanem a politikai döntést hozott" – jelentette ki. 


Forrás: MTI, Fotó: Pixabay

Címkék: Ukrajna, gabona, ukrán gabona
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

TOOGO, egy újabb agrárrobot zöldségekhez és cukorrépához

A francia SIZA Robotics cég piacra dobta zöldség- és cukorrépa termesztéshez alkalmas, autonóm szántóföldi ...