TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Károly király rajong Erdélyért, és „tiszta hülyének” tartják a biogazdasága miatt

Károly király rajong Erdélyért, és „tiszta hülyének” tartják a biogazdasága miatt

Agrárgazdaság - 2023.04.16

A hamarosan megkoronázandó III. Károly brit király Erdély szerelmese és a biogazdálkodás elkötelezett híve. Talán nem lesz nagy uralkodó, de a Földért máris sokat tett.

III. Károly brit király vonzódik Erdélyhez, ami nem csoda, hiszen a gyönyörű vidék mindenki szívét azonnal meghódítja. Kevesen tudják, hogy a hamarosan megkoronázandó uralkodónak még birtoka is van a szomszédságunkban, amit évente meglátogat.

A festői Zalánpatak a helyszín, Kovászna megyében, és Károly a 400 éve alapított falu hajdani bírójának a házát vette meg, amit autentikusan restauráltak. A király még walesi hercegként szeretett bele a környékbe az 1980-as évek végén, és ma már Szászfehéregyházán (Brassó megyében) is van birtoka. Ha nem tartózkodik az erdélyi házában, akkor azt egyszerűen kiadják a turistáknak.

Károlyt nem igazán tartják rátermett uralkodónak, állítólag az édesanyja, II. Erzsébet sem gondolta annak, ám az tény, hogy a király sokat törődik a környezetvédelemmel. Saját szavaival „tiszta hülyének” tartották azért, amiért biogazdálkodásba fogott, ma azonban már jól látszik, hogy ez a fajta termelési mód a jövő egyik útja lehet.Károlyt állítólag a mezőgazdaságban (azon belül is az állattenyésztésben) használt antibiotikumok taszítják a leginkább, de már walesi hercegként is elrendelte, hogy az ő udvarában a kacsa- és libamáj tiltott a szárnyasok „kínzással” történő hizlalása miatt.

A biogazdasága négy évtizedig működött Gloucestershire-ben, majd 2020-tól a sandringhami birtokára költöztette át azt. A 85 négyzetkilométer kiterjedésű területen tiltva vannak a rovarölő szerek, így védik a beporzókat, az 500 egyedes marhacsorda, valamint a 3000-es juhállomány pedig szabadon vándorol, hogy legeléssel tartsa karban és trágyázza a földeket.Címkék: biogazdaság, károly király, brit, erdély, környezetvédelem, rovarirtó, antibiotikum, tiltás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ki mint vet… Az ágazat helyzete és kilátásai

A mezőgazdaság ezen ágazatáról kevesebb szó esik a híradásokban, holott talán a legfontosabb a vetőmag, amely egy ...