TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
Tavaszi fagy érte a területét? Így végezhető el a kárbejelentés

Tavaszi fagy érte a területét? Így végezhető el a kárbejelentés

Agrárgazdaság - 2023.04.14

Ezidáig a termelők több mint 400 hektárra kiterjedő területre jelentettek be tavaszi fagykárt. Várhatóan mindez az áprilisi fagyos éjszakák miatt tovább növekszik majd.

Hirdetés

A kárenyhítési rendszer lehetőséget teremt a keletkező károk részbeni enyhítésére, ezért érdemes odafigyelni a mezőgazdasági biztosításokkal kapcsolatos változásokra. A kárenyhítő juttatás összegének megállapításánál csak az a mezőgazdasági biztosítás fogadható el, amelyet már az első káresemény bekövetkezése előtt megkötöttek.

Ezért a szaktárca felhívta a termelők figyelmét arra, hogy időben kössék meg a szükséges növénybiztosítását, amelynek díjához az állam jelentős mértékű támogatást nyújt. Továbbá az érintett gazdák figyelmébe ajánlották, hogy az elektronikus kárbejelentést tegyék meg az agrárkár-megállapító szerv (vármegyei kormányhivatal) részére is.Mindezt annak érdekében, hogy – az egyéb támogatási feltétel teljesülése esetén – a termelői károk a későbbiekben kompenzálhatóak legyenek. A kárenyhítő juttatás iránti jogosultság érdekében már a kárbejelentéskor körültekintően kell eljárni:

Tavaszi fagy akkor valósul meg, ha a kockázatviselés helyén a tavaszi időszakban a talajszinttől számított kettő méter magasságban mért mínusz 2 °C vagy annál alacsonyabb hőmérséklet áll fenn. Erről a termelő az OMSZ honlapján tájékozódhat.

Fontos, hogy a termelő az OMSZ adat helyességét – ellenkező bizonyításig – vélelmezze, és a kárenyhítési eljárásban kötelezően alkalmazza. A termőre fordult és szakszerűen művelt gyümölcsösöknél a kárbejelentést alapesetben a mezőgazdasági káresemény bekövetkezésétől számított tizenöt napon belül, de legkésőbb a jogszabályban megállapított, tárgyév május 31-ei véghatáridőig szükséges megtenni – foglalta össze a tudnivalókat az Agrárminisztérium.

A hozamcsökkenést okozó tavaszi fagy esetén a mezőgazdasági káresemény bekövetkezésének azt az időpontot kell tekinteni, amikor az időjárási jelenség a károsodással érintett területen bekövetkezik. A kárbejelentés elektronikus felülete az alábbi linkre kattintva érhető el:

KLIKK IDE!

(Fotó: Gerald Thurner/Pixabay)

Címkék: tavasz, fagy, kárbejelentés, figyelmeztetés, biztosítás, magyarország, omsz, agrárminisztérium
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Átmenetileg zsugorodó piacon is eredményes az AXIÁL Kft.

A magyar agrárium legnagyobb rendezvényén, az AgrárgépShow kiállításon a hagyományoknak megfelelően sor került az ...