TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Megvan az ársapka legnagyobb vesztese, a magyar tejipar húzta a legrövidebbet

Megvan az ársapka legnagyobb vesztese, a magyar tejipar húzta a legrövidebbet

Agrárgazdaság - 2023.03.22

A fogyasztók számára áldás volt a bizonyos élelmiszereknél bevezetett ársapka, sok ágazati szereplőnek viszont átok. Most a magyar tejipar tűnik a legnagyobb vesztesnek.

Az alapvető élelmiszertermékekre (kristálycukor, búzafinomliszt, finomított napraforgó-étolaj, házi sertéscomb, csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég, 2,8 százalékos UHT-tej, étkezési burgonya és tyúktojás) bevezetett ársapka sok magyar vásárló számára biztosan nagy segítséget jelentett, most azonban már ágazati szereplők és elemzők szinte egybehangzó állítása szerint inkább csak kolonc a kereskedelem nyakán.

Most úgy tűnik, hogy április 30. után kivezetik az árstopot, de lehet, hogy néhány területen már így is nagy károkat okozott. A Telex összefoglaló cikke szerint a magyar tejipar különösen nehéz helyzetbe került, az ársapka már agyonnyomja, különösen úgy, hogy az üzletláncok olcsóbb német és lengyel gyártók után kezdtek kutakodni.

A tavaszi hónapokban fenyegetést érez a szakma, mert a brutális tavalyi áremelkedés után az elmúlt hónapokban már elindult és hamarosan begyorsulhat az áresés. Aki nem tart vele lépést, az akár ki is szorulhat a magyar piacról. A nem túl nagy, de a piacon jól ismert szereplőnek számító Cserpes Sajtműhely máris meginogni látszik, a családi vállalkozásról nemrég derült ki, hogy eladó sorba került.Érdekes, hiszen éppen ők rendelkeznek az ágazat legjobb (20 százalékos) profithányadával, miközben a Telex szerint a Sole-Mizo esetében tavaly ugyanez 1 százalék, az Alföldi Tej veszteséges, a Tolnatej pedig 4 százalékos nyereséggel működött, akárcsak a Kőröstej.

Az élelmiszerek ára 2022-ben 44,8 százalékkal emelkedett, a tejipar pedig felfelé lógott ki az átlagból, hiszen a sajtok 83 százalékkal, a vaj és vajkrém, illetve a tejtermékek 79 százalékkal, a tej 52 százalékkal drágult. Ebben az emelkedő energia-, illetve munkabérköltségek is szerepet játszottak.

Európában aztán a tejhiány elmúltával 10-20-30 százalékos áresés következett be, miközben a magyar gyártók lassabban indultak lefelé az áraikkal, sőt, még januárban is áremelést akartak érvényesíteni. Emiatt kezdtek lassan elfordulni tőlük az üzletláncok, vagyis az ársapkának is nagy szerepe volt abban, hogy a magyar termékek lassan kiárazódnak a boltokból.

Folytatás a Telexen. KATT IDE!

(Fotó: Couleur/Pixabay)

Címkék: ársapka, árstop, magyarország, vesztes, tejipar, drágulás, élelmiszer, üzletláncok
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Miseran Flexx-hatás felpörgetve a varázsló csomagjában

A kukorica gyomirtása nem megoldhatatlan feladat, ugyanakkor mégis egyre nehezebb. Túl vagyunk az aranykoron: ...