A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis Green Max
Terragro Klima febr
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Robbanhat a tojás ára a boltokban, az árstop kivezetése hamarosan érezteti hatását

Robbanhat a tojás ára a boltokban, az árstop kivezetése hamarosan érezteti hatását

Agrárgazdaság - 2023.03.18

Néhány hét, és kivezetik az árstopot a magyar boltokból. Elsőként a tojás ára drágulhat meg a húsvét miatt, de a többi ársapkás termék ára is a duplájára emelkedhet.

Robbanhat a tojás ára a boltokban, az árstop kivezetése hamarosan érezteti hatását


Közeledik a húsvét, amely után már csak nagyjából 3 hétig maradnak érvényben az árstopok bizonyos élelmiszertermékekre. Április 30. után felszabadítják a kristálycukor, a búzafinomliszt, a finomított napraforgó-étolaj, a házi sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég, a 2,8 százalékos UHT-tej, az étkezési burgonya, valamint a tyúktojás árát, és ez új helyzetet jelent a magyarországi kereskedelemben.

A hvg.hu arról írt a napokban, hogy a boltok máris hatalmas árleszállításba kezdtek, de az árstopok megszüntetésével még jobban járnának a vásárlók, ha ugyanis az üzleteknek nem kellene más termékekkel ellensúlyozniuk az árstopos cikkeken elszenvedett veszteségeiket, akkor még szabadabban versenyezhetnének.

A vaj és a sajt ára már így is csökken a nagy láncoknál, amibe belejátszik az alapanyagárak csökkenése is. Ha pedig az élelmiszeripart nem érik újabb sokkok, akkor akár meg is állhat az áremelkedés. A hvg.hu feltette a legfontosabb kérdést is: vajon az élelmiszerárak tartós csökkenésének elejét látjuk-e?A KSH adatai szerint egyelőre sajnos nem ez a helyzet: februárban az éves alapú élelmiszer-infláció 45,8 százalékos volt, januárhoz képest az élelmiszerárak a teljes termékkört tekintve 1,6 százalékkal nőttek. Ezek alacsonyabb értékek, mint a megelőző hónapokban, vagyis az élelmiszer-infláció lassul, de az árak még mindig emelkednek.

Általános vélekedés elemzői körökben, hogy ha eltűnik az ársapka, akkor az érintett termékek ára akár a duplájára is emelkedhet, ami szintén rosszul fogja érinteni a vásárlókat. A tyúktojás máris nagy próbatétel előtt áll, húsvét előtt ugyanis jelentősen megnő iránta a kereslet.

Az árstop közelgő kivezetése miatt a vg.hu szerint elképzelhető, hogy a magyar fogyasztók feltöltik az otthoni készleteiket, a szokásosnál nagyobb keresletet generálva – és ezáltal az is előfordulhat, hogy az ünnepek előtt eltűnik a magyar tojás a boltokból.

(Fotó: Steve Buissinne/Pixabay)


Címkék: magyarország, kereskedelem, bolt, ársapka, eltörlés, drágulás, tojás, húsvét

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...