TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Ukrajna felől egyre több mezőgazdasági termék dől felénk: a mennyiség nagy, a minőség gyenge

Ukrajna felől egyre több mezőgazdasági termék dől felénk: a mennyiség nagy, a minőség gyenge

Agrárgazdaság - 2023.03.04

Rogyadozik a magyar piac az ukrán mezőgazdasági termékek súlya alatt, gabona, liszt, méz, tojás, baromfihús árasztja el északkeletről hazánkat, a minőség pedig sokszor kifogásolható.

Egy éve tart az orosz-ukrán háború, amely nemcsak jelentős véráldozattal, hanem komoly gazdasági károkkal is jár. A mezőgazdaság sem marad ki a hátrányt szenvedő ágazatok közül, és elsősorban az Ukrajnával szomszédos államok kerülnek rossz pozícióba a piac megbolygatása miatt.

Előbb arról érkeztek hírek, hogy nagy tömegben és nyomott áron érkezik az ukrán gabona Magyarországra, mivel az Európai Unió eltörölte az importvámokat Kijevvel szemben. Ennek a hazai növénytermesztők nem örülnek, az állattenyésztők számára viszonyt jelentős megkönnyebbülést jelent, hogy olcsóbban juthatnak táp-alapanyaghoz.

A számok szintjén mindez azt jelenti, hogy miközben az uniós gabonaimport Ukrajna felől 287 ezer tonnát tett ki 2021-ben, addig ez tavaly már a tízszeresére emelkedett. Gondot jelent, hogy az ukrán gabona termesztéstechnológiája merőben más, mint a magyarországi, így abban jelentős mennyiségű tiltott szermaradványok találhatók, és ezt – a G7 weboldal riportja szerint – keveréssel viszik a tárolók és a malmok a határérték alá.

Külön bonyodalmat jelent, hogy egy ideje már nemcsak gabona, de „silánynak” minősített liszt is érkezik Magyarországra az északkeleti szomszédunkból, sőt megbolydult a mézpiac is, mert az uniós döntés értelmében jelenleg korlátlan mennyiségben érkezhet méz vám nélkül Ukrajnából. Az ottani termelők pedig nyomott áron kezdték el értékesíteni a mézüket azon a piacon, ahová a magyar méhészek is szerették volna eladni a termékeiket.

A legfrissebb hírek szerint a helyzet azóta sem rendeződött megnyugtatóan, ezért Magyarország folytatja az ukrán gabona szigorú vizsgálatát, míg a méznél egyértelmű eredetmegjelöléssel szeretnék felvenni a harcot a gyengébb minőség ellen.

Az MTI beszámolója szerint eddig 156 élelmiszeripari vállalkozásnál történt vizsgálat, ám további gondot jelenthet a magyar gazdáknak, hogy immár a baromfihús és a tojás is ömlik felénk Ukrajnából, tavaly már több mint 22 ezer tonna tojás, valamint 160 ezer tonna baromfihús érkezett az Unióba a háború sújtotta országból.

Az Euronews szerint spekulánsok gazdagodnak az Európában rekedt ukrán gabonán:

(Címfotó: MTI/Vajda János)

Címkék: Ukrajna, háború, gabona, piac, magyarország
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Több kamarai falugazdász segíti az egységes kérelmek beadását

Egyre több adminisztrációs feladattal jár az európai uniós agrártámogatások lehívása. A Nemzeti Agrárgazdasági ...