A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis Green Max

Ukrajna felől egyre több mezőgazdasági termék dől felénk: a mennyiség nagy, a minőség gyenge

Ukrajna felől egyre több mezőgazdasági termék dől felénk: a mennyiség nagy, a minőség gyenge

Agrárgazdaság - 2023.03.04

Rogyadozik a magyar piac az ukrán mezőgazdasági termékek súlya alatt, gabona, liszt, méz, tojás, baromfihús árasztja el északkeletről hazánkat, a minőség pedig sokszor kifogásolható.

Ukrajna felől egyre több mezőgazdasági termék dől felénk: a mennyiség nagy, a minőség gyenge


Egy éve tart az orosz-ukrán háború, amely nemcsak jelentős véráldozattal, hanem komoly gazdasági károkkal is jár. A mezőgazdaság sem marad ki a hátrányt szenvedő ágazatok közül, és elsősorban az Ukrajnával szomszédos államok kerülnek rossz pozícióba a piac megbolygatása miatt.

Előbb arról érkeztek hírek, hogy nagy tömegben és nyomott áron érkezik az ukrán gabona Magyarországra, mivel az Európai Unió eltörölte az importvámokat Kijevvel szemben. Ennek a hazai növénytermesztők nem örülnek, az állattenyésztők számára viszonyt jelentős megkönnyebbülést jelent, hogy olcsóbban juthatnak táp-alapanyaghoz.

A számok szintjén mindez azt jelenti, hogy miközben az uniós gabonaimport Ukrajna felől 287 ezer tonnát tett ki 2021-ben, addig ez tavaly már a tízszeresére emelkedett. Gondot jelent, hogy az ukrán gabona termesztéstechnológiája merőben más, mint a magyarországi, így abban jelentős mennyiségű tiltott szermaradványok találhatók, és ezt – a G7 weboldal riportja szerint – keveréssel viszik a tárolók és a malmok a határérték alá.

Külön bonyodalmat jelent, hogy egy ideje már nemcsak gabona, de „silánynak” minősített liszt is érkezik Magyarországra az északkeleti szomszédunkból, sőt megbolydult a mézpiac is, mert az uniós döntés értelmében jelenleg korlátlan mennyiségben érkezhet méz vám nélkül Ukrajnából. Az ottani termelők pedig nyomott áron kezdték el értékesíteni a mézüket azon a piacon, ahová a magyar méhészek is szerették volna eladni a termékeiket.

A legfrissebb hírek szerint a helyzet azóta sem rendeződött megnyugtatóan, ezért Magyarország folytatja az ukrán gabona szigorú vizsgálatát, míg a méznél egyértelmű eredetmegjelöléssel szeretnék felvenni a harcot a gyengébb minőség ellen.

Az MTI beszámolója szerint eddig 156 élelmiszeripari vállalkozásnál történt vizsgálat, ám további gondot jelenthet a magyar gazdáknak, hogy immár a baromfihús és a tojás is ömlik felénk Ukrajnából, tavaly már több mint 22 ezer tonna tojás, valamint 160 ezer tonna baromfihús érkezett az Unióba a háború sújtotta országból.

Az Euronews szerint spekulánsok gazdagodnak az Európában rekedt ukrán gabonán:

(Címfotó: MTI/Vajda János)


Címkék: Ukrajna, háború, gabona, piac, magyarország

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...