A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis
Corteva Verben Queen

Az alapok megalapozása: Geomimo

Agrárgazdaság - 2022.03.25

Egy beruházás – legyen az nagy vagy szerényebb, ipari vagy mezőgazdasági, céges vagy privát – előrelátó gazdáknál nem kezdődhet talajvizsgálat nélkül. Ebbéli tevékenységet folytat a kakucsi (Pest megye) székhelyű Geomimo VTT Kft.

Az alapok megalapozása: Geomimo


Virágos-Tóth Imre okleveles szerkezet-építőmérnököt, a cég ügyvezető igazgatóját kérdeztük a tevékenységükről.

– 2017-ben egyéni vállalkozóként kezdtük meg a munkát. Az elégedett ügyfeleknek köszönhetően folyamatosan fejlődtünk, így 2019-ben családi vállalkozásként megalapítottuk a Geomimo VTT Kft.-t – mutatta be a céget a fiatal szakember.

A kft. állattartó telepek, mezőgazdasági-, ipari- és lakóépületek, továbbá egyéb építmények, például gabonasiló, naperőmű építési engedélyezési eljárásához, vagy kiviteli tervezés során az optimális alapozás tervezéséhez szükséges talajvizsgálati jelentések készítését végezi országosan.

– Referenciák?

– Számos referencia munkával rendelkezünk. Többek között az alábbi beruházások esetében nyílt lehetőségünk elkészíteni a talajmechanikai szakvéleményt: Bonafarm Zrt., Újszász, takarmánykeverő tartálypark bővítése; BOVINIA Kft., Takácsi, állattartó telep felújítása; Hunland Cégcsoport, Bugyi, kocatelep és hizlalda építése.

– Hogyan, milyen vizsgálatok alapján készül el egy ilyen dokumentum?

– A szakvélemény elkészítéséhez elsőnek elvégezzük a tervezett építmény helyén a szükséges feltárásokat. A talajrétegződés megismeréséhez talajfúrásokat, a talajrétegek tömörségének felderítéséhez dinamikus szondázásokat készít a saját fúróscsapatunk, vagy megbízható, állandó alvállalkozó partnerünk. A talajmintákat talajmechanikai laboratóriumba küldjük. A laboreredmények, a fúrási jegyzőkönyvek, a dinamikus szondázási diagramok és földtani adatbázisok alapján elkészítjük a talajvizsgálati jelentésünket, vagyis a Talajmechanikai szakvéleményt, amiben nyilatkozunk a talajvízszint helyéről, a várható talajrétegződésről és azok talajfizikai jellemzőiről, továbbá javaslatot adunk az alapozás módjára. Az általunk készített szakvélemény alapján a statikus tervező biztonságosan és optimálisra meg tudja tervezni az alapok méretét – mondta el Virágos-Tóth Imre.

geomimo szorolap 2022

Szerző: AgrárUnió

Címkék: Geomimo VTT Kft.