Pályázat, hitel

Pályázat, hitel vagy önerő?

Így épül családi elhatározásból, sok munkával tejfeldolgozó üzem

A mezőgazdasági beruházásokhoz nem mindig elegendő a saját erő, gyakran pályázati forrásokat és kedvező kondíciójú banki hiteleket is igénybe kell venni a megvalósításukhoz. Vajon megéri „vesződni” a rengeteg árajánlatkéréssel, a hivatalokhoz benyújtandó kérelmekkel, nyilatkozatokkal és a sokszor túlzott mértékű adminisztrációval?

A balmazújvárosi (Hajdú-Bihar megyei) Darassa Tej Kft. 2010-ben alakult, korábban más tevékenységgel foglalkozó vállalkozás volt. 2016-ban vette fel főtevékenységként a tejtermékgyártást, és így 2019 kora tavasza óta immár ezzel foglalkozik. A családtagokból álló tulajdonosoknak nagyjából három évükbe telt, hogy a meglévő ipari ingatlanjukon kialakított tejfeldolgozó üzemük megkapja a működési engedélyt, és beindulhasson a munka. Egy 2016-ban kiírt élelmiszeripari pályázaton szerepeltek sikerrel, így valósulhatott meg régi álmuk. A háztájiból kinőtt családi gazdaság1985 óta üzemel, s a folyamatos bővítés eredményeként ma már 150 egyedes tejelőszarvasmarha-állománnyal rendelkezik. Logikusnak tűnt, hogy a naponta keletkező 1500 liter tejet maguk dolgozzák fel és értékesítsék, erre alapozva jött tehát létre az üzem, amelynek kapacitása egyébként háromszorosa (5000 liter) a jelenlegi termelésüknek.

Hosszú és nehézkes procedúra

uzVinczene Juhasz Judit ugyvezetoVin­czéné Juhász Judit ügyvezető

 

„A felújítás és kivitelezés egy év alatt lezajlott, viszont nagyon sokat kellett várni a különféle engedélyekre, pályázati és hitelbírálatokra” – ad magyarázatot Vin­czéné Juhász Judit ügyvezető arra, miért vett igénybe három évet a procedúra. A termékeiket egyenként fejlesztették ki, így alakult ki a jelenlegi kínálati palettájuk. Készítenek teljes tejet, kakaós tejet, natúr, illetve réteges gyümölcsjoghurtokat, parenyica sajtot, gomolyát (ízesítetten is). A tavaszi indulás óta nagyon sok mindent elvégeztek, a piaci bevezetés azonban még mindig folyamatban van, bár Balmazújvárosban már több kisebb üzletben megvásárolható a joghurtjuk, a parenyica sajtjuk és a gomolyájuk, amit a helybéliek lelkesen fogadtak, és a közeli Debrecenben is jelen vannak néhány boltban. Természetesen az a cél, hogy az összes terméküket piacra vigyék, a ver­­­­­­senyben pedig a portékák kézműves jel­­­­legét hangsúlyozva próbálnak talpon ma­­­­­­­radni. Gazdaságuk a Hortobágyi Nemzeti Park területén, a Hortobágy folyó partján lévő Darassa-pusztán működik, így a mottójuk („Darassa Tej – Egy csepp Hortobágy”) is ehhez igazodik. Tejtermékeik az ízléses, kézműves hatású címkéről és logóról könnyen azonosíthatóak. „Nem tartalmaznak semmiféle hozzáadott, mesterséges színezéket és egyéb állományjavító adalékanyagot, a natúr és réteges gyümölcsjoghurt alapjában pedig nincs hozzáadott cukor. A felhasznált gyümölcskészítmény is csak minimális mennyiséget tartalmaz, ezt olyan családi vállalkozástól szerezzük be, amely minőségi alapanyagokat gyárt” – emeli ki Vinczéné Juhász Judit. Mint mondja, a tej valódiságát akarják megőrizni kézműves termékeikkel, a parenyica sajtot például kézzel nyújtják, csavarják, majd bükkfával, hagyományos eljárással füstölik. Közben természetesen ügyelnek a higiénia betartására, de nagy gondot fordítanak az állatok takarmányozására és gondozására is, véleménye szerint a minőségre törekvés, valamint az előállítás folyamatának nyomon követhetősége olyan értékek, amelyeket a piac is értékelni fog.

„Nagyon kemény három év van mögöttünk, a pályázat összeállítása, illetve az üzem technológiai megtervezése és kivitelezése rengeteg erőfeszítésünkbe került” – mondja az ügyvezető. A 2016-os élelmiszeripari pályázat (VP-3-4.2.1-15 Mezőgazdasági értékek növelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban) 50 százalékos intenzitású volt, a beruházási költség másik felét pedig saját forrásból és hitelből teremtették elő. Az önerő és a különböző fedezetek biztosításával nem keveset kockáztattak tehát az üzem létrehozásával, de a szeptemberi beszélgetésünk idején zajló záró elszámolások azt mutatják, hogy sikeresen tudják zárni a pályázatot, minden kiírási feltételnek eleget tettek. A Darassa Tej Kft. régóta tervezte már, hogy saját termékekkel lép a piacra, így amikor megjelent a pályázati kiírás, gondolkozni kezdtek, hogyan keltsék életre dédelgetett álmukat. Tudták, hogy nagy beruházásról van szó, de bíztak magukban, és végül közös családi döntéssel belevágtak. „Hittük, hogy erősek és kitartóak vagyunk, de talán a vártnál is több erőre és kitartásra volt szükség a megvalósításhoz – ismeri el Vinczéné Juhász Judit. – A rengeteg, néha túlzó mennyiségű adminisztráció, például a tételenkénti három árajánlat nagy körültekintést igényelt, de a kivitelezőkkel történő rendszeres megbeszéléseket követően sikeresen összeállítottuk pályázati anyagunkat, és beadtuk az illetékes pályázatelbíráló hatóságnak. Utána pedig ismét nagyon-nagyon sokat vártunk a dön­­­­­­tésre.”

Uzem 2

Váratlan helyzetek sora

Hogy mennyit? A pályázatot 2016 áprilisában nyújtották be, a döntés viszont csak a következő év augusztusában született meg. Közben lényegében álltak és startra készen vártak, hiszen minden elő volt készítve, de – érthető módon – nem mertek önmaguktól lépni. Ahogy haladt előre az idő, az árak természetesen megemelkedtek, így az is nagy kihívássá vált, hogy a korábban benyújtott árajánlatokhoz igazítsák a megvalósítás részleteit. Ha valamin szükségszerűen változtatni kellett, mert egy adott tétel már nem volt forgalomban, akkor – amellett, hogy meg kellett találni a megfelelő helyettesítő terméket – az illetékes hatóságnál külön kér­­­­vényezni és indokolni kellett a cserét.

Mivel a Darassa Tej Kft. tulajdonosai még csak most tanulják a tejfeldolgozás, tejtermékgyártás összetett szakmáját, már a pályázati anyag elkészítése is rengeteg kutatómunkát igényelt a részükről. Meg kellett találniuk a számukra legmegfelelőbb gépeket és berendezéseket, ezért rengeteg gyártóval tárgyaltak, ami kezdőként nem egyszerű feladat. Gondot jelentett az is, hogy a csapatukba tapasztalt tejipari szakembert szerezzenek, de végül szerencséjük volt, hiszen helyben, Balmazújvárosban bukkantak rá az illetőre. Az ingatlanjuk ugyan megvolt, azt viszont már nehezebb volt elképzelni, kitalálni, mit hová helyezzenek, hogy a lehető legracionálisabb módon hajtsák végre a hajdan lakodalmas házként funkcionáló épület átalakítását. A megvásárolt gépek megismerése is időbe tellett, fokozatosan jöttek rá, hogyan működnek, mit tudnak, miért van szükség például gőzre, jeges vízre a gyártási folyamat során. „Minden nap hozott valami újat, de biztató volt a kisebb-nagyobb továbblépés is” – emlékezik vissza Vinczéné Juhász Judit. Amikor 2017 augusztusában megszületett a döntés, vagyis a pályázat kedvező elbírálása, a családnak újra meg kellett keresnie az összes kivitelezőt, partnert, hogy felvegyék a másfél évvel korábban elejtett fonalat. Ez azt jelentette, hogy szinte majdnem mindent elölről kellett kezdeniük, ám az esztendő végén elindulhattak az átalakítási munkálatok. „A mai világban nem egyszerű a vállalkozók sorsa, jelentős csúszásokba került, mire mindenki be tudta ütemezni az elvégzendő munkákat – mondja az ügyvezető. – Hol szakember nem volt, hol pedig anyag, máskor meg az időjárás nem volt megfelelő. Az átalakítások miatt az ingatlanokban nem lehetett fű­­­­­­teni, ezért a ke­­­­­mény tél is akadá­­lyozott bennünket, de 2018 év végére úgy nagyjából mindennel elkészültünk.” Következő lépésként elkezdődhettek a próbagyártások, akkoriban a csapatot egy tejipari szakember és két betanított munkás alkotta, de a családtagok is bekapcsolódtak a napi munkába. Ha felfut a termelés, természetesen több emberre lesz szükségük, teljes kapacitás mellett öt-hat alkalmazottban gondolkodnak. Nagy feladat volt a termékek ki­­­kísérletezése is, ráadásul a szükséges kellékek, segédanyagok, csomagolóanyagok szintén előzetes beruházást igényeltek. „A próbagyártások után jöhetett a kóstoltatás, és óriási boldogságot jelentett, amikor többen is megdicsérték, hogy milyen finomak a termékeink, és megkérdezték, mikortól lesznek kaphatók” – emlékezik vissza Vinczéné Juhász Judit. A kivitelezés során természetesen arra törekedtek, hogy a tejfeldolgozó üzem a jogszabályi előírásoknak megfeleljen. Mindezek mellett beszereztek minden szükséges do­­­­­­­­­­­kumentumot a működési engedély elindításához, amelyet az üzem rövid időn belül meg is kapott, így a gyártás már idén tavasszal elkezdődhetett. A család reményei szerint a piac is hamar kiépül majd, hiszen az a cél, hogy a portékájuk minél szélesebb körben jusson el a hazai fogyasztókhoz.

Minden jó, ha jó a vége

A tejfeldolgozó megvalósításához a Da­­rassa Tej Kft. a Tiszántúli Takarék Szövetkezet segítségét is igénybe vette, amely kifejezetten beruházási célú hitelt nyújtott a vállalkozásnak. Ehhez persze részletes üzleti tervet kellett készíteni, ingatlanfedezetet felajánlani, aztán pedig újra csak várni a döntésre, miközben a kivitelezés költségeit saját forrásból kellett finanszírozni. A pénzintézeti ügyintézés nagyon elnyúlt, a papírjaik rengeteg kézen mentek keresztül, de a takarékszövetkezeti munkatársak mindvégig segítőkészek voltak. „A helyszíni szemléken újra meg újra megbizonyosodhattak arról, hogy komolyan gondoljuk a beruházást, és ettől ők is rugalmasabban kezelték az ügyünket – emeli ki Vinczéné Juhász Judit. – A kezdeti nehézségek végül pozitív kimenetelt eredményeztek, a hitelfolyósítás révén, amely a teljes költség 20-30 százalékát tette ki, elvégezhettük az utolsó simításokat.” Az ügyvezető saját kapcsolattartóval is rendelkezett a pénzintézeten belül, így mindig naprakész információkkal tudtak szolgálni számára, de ettől még rengeteg telefonálásba került, és nem volt könnyű kivárni, mire megszületett a kedvező döntés. A bírálatig számos szemlét, nyilatkozatot és más iratot kellett csatolniuk, s ezek mind kijjebb tolták a határidőt. Törlesztési módként a havi visszafizetést választották, többéves futamidővel, de az üzleti tervet természetesen úgy kellett kialakítani, hogy ezt belekalkulálva is nyereséges maradjon a vállalkozás.

 

Szerző: AgrárUnió

Tags: pályázat, tej, tejfeldolgozás, hitel, tejfeldolgozó

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom