A türelem diót terem – A gyümölcsök királya Klapka Györgyöt 
és családját szolgálja

A karácsonykor 
a 87. születésnapját ünneplő Klapka György fiatalon 
a Színművészeti Főiskolán kezdte tanulmányait, ahol olyan kiválóságokkal járt egy osztályba, mint Soós Imre, Szemes Mari, Horváth Teri 
és Gera Zoltán. Aztán revütáncos lett belőle, majd jó érzékű üzletember, aki az 1990-es években gazdálkodóvá is vált, hiszen belevágott a diótermesztésbe. Az évtizedek során összegyűlt tapasztalatait most velünk is megosztotta.

Klapka György– Sokan úgy vallják, a diótermesztés a gazdálkodás legúribb tevékenysége, mert azoknak való, akik nem szorulnak rá a föld használatának gyors kivételére. Ön húsz évvel ezelőtt milyen indíttatásból kezdett diótermesztésbe?
– Hatvanhét éves koromban, amikor a kislányom négyéves volt, a fiam pedig hatéves, megkérdezték tőlem, mi lesz a két gyermekemmel húsz év múlva, ki gondoskodik majd róluk, ha már nem leszek. Ki tartja el őket, ha egyetemre járnak majd? Azt mondták, menjek el a biztosítóhoz, fizessek be nagyobb összeget havonta, abból majd visszakapnak valamennyit, amikor nagykorúak lesznek. Na azt már nem, én nem szeretem az ilyen dolgokat, hogy majd a pénzt valamikor visszakapják. Valami biztosat kell csinálni, amiből a gyermekeim húsz év múlva megélnek. Földem már volt, vettem annak idején, amikor még fillérekért lehetett hozzájutni. Gondolkodtam, mit lehetne a földdel kapcsolatban csinálni. Répát nem akartam termeszteni, mert kapálni nem szeretnek. Úgy gondoltam, mindenképp valamilyen gyümölcs legyen. A meggy a legjobb, a legtöbbet hozza egy hektáron, azonban van egy probléma, ha leszüretelünk, azonnal el kell adni, mert különben megromlik. Így ki lennék szolgáltatva a kereskedő kénye-kedvének, amit semmiképp sem szeretnék. Tovább gondolkodtam, mi a hektáronként második legtöbbet hozó gyümölcs. Megtudtam, hogy a dió átlagosan évente egy tonnát terem, rossz termésnél fél tonna, jó termésnél másfél tonna termést is hozhat. Ennek a bevételéből már lehet egyetemre járni és jól élni. A gyermekeimet ezáltal olyan befektetéssel tudom segíteni, amely biztos és hosszú távú megélhetést ad számukra. Így kezdtem el foglalkozni a dióval, amely a „gyümölcsök királya” elnevezést is kiérdemelte.

– Honnan szerezte termelési tapasztalatait a dióról?

– Én olyan ember vagyok, hogy mielőtt valamibe belekezdek, általában nagyon körülnézek, s mindennek utánajárok. A tudásomat kezdetben itthon szereztem, Porpáczy Aladár professzorral beszéltem először a dióról. További igen fontos ismereteimre pedig dr. Szentiványi Péter professzortól és szakmai utazásaimon tettem szert. Elmentem Chilébe, Kaliforniába, Franciaországba is, ahol nyolc ültetvényen jártam. A franciaországi Grenoble-ban van a diótermesztés európai központja. Az ültetvényeken megnéztem, ahogy szüreteltek, beszéltem a gépekkel kapcsolatban emberekkel. Itthon még nem volt semmiféle szakkönyv a dióról, az volt a baj. A diót úgy tanítják itthon, a Kertészeti Egyetemen, hogy megtanítják az almát, szőlőt, cseresznyét, szilvát, meggyet, és amikor a diplomával öt év múlva kimegy az ajtón a diák, utánaszólnak, hogy dió is van. Magyarországon a dióhoz Szentiványi professzoron kívül szinte senki nem értett, így az ismereteim nagy részét tőle szereztem. Ma már nagyon szívesen adok tanácsot diótermelőknek, akár az új nemesítésről, amellyel Szentiványi professzor próbálkozott, akár az újabb robbantásos talajművelésről, amelyről már Milotán tartottam előadást diótermelőknek.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Bejelentkezés

Belépés

Felhasználói név *
Jelszó *
Emlékezzen rám

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

Szerző: Dajnics Judit Fotók: Bors

  • 15
  • 29
  • 33
  • 35
  • 39
  • 4
  • 40
  • 5
  • LAT-logo
  • amazone
  • benedeczki
  • cont-eco
  • dupont
  • gepkozvetito_logo
  • stihl_logo

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom