A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

SAPS, AKG, KAT és a „többiek” – Milliárdok vidékfejlesztésre, közvetlen támogatásokra 2020-ig

Agrárgazdaság - 2015.03.20

Vidékfejlesztésre több mint 4 milliárd euró, közvetlen kifizetésre pedig – a Közös Agrárpolitika keretében – csaknem 9 milliárd euró fordítható a következő 6 év során Magyarországon. Bizonyos támogatások ebben az évben még a korábbi feltételek mellett érhetők el a gazdák számára, míg például az AKG új kötelezettségvállalási időszaka csak 2016 januárjától indul. Hogy pontosan mire mennyi jut az uniós keretből, továbbá nemzeti forrásokból, arról Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkárt kérdeztük.

SAPS, AKG, KAT és a „többiek” – Milliárdok vidékfejlesztésre, közvetlen támogatásokra 2020-ig


Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

 Czerván György

Régi és új elemek
– Rengeteg gazdát érint a területalapú támogatás, illetve az, hogy pontosan mekkora összegek igényelhetők a következő években a területekre. Meg lehet már határozni, hogy körülbelül mennyi támogatást kaphat egy hektár után egy-egy gazda, területi adottságtól függően?
– A közvetlen támogatásoknál fontos hangsúlyozni, hogy jelenleg csak becslések állnak rendelkezésre az egyes támogatási jogcímek fajlagos támogatási összegeire vonatkozóan. A SAPS közel 144 euró, a zöldítés esetében pedig 
80 euró támogatásra számíthatnak a termelők. A fiatal gazdákra vonatkozó fajlagos összeg körülbelül 67,5 euró lesz hektáronként a 90 hektáros területi küszöbig. A termeléshez kötött jogcímek esetében az adott támogatási évre bejelentkező termelők megfelelő jogosult területei vagy állategyedei függvényében alakul majd az egyes támogatási jogcímek fajlagos értéke. A Miniszterelnökség tájékoztatása alapján még a régi feltételek, előírások mentén 2015-ben a következő jogcímekre lehet támogatási kérelmet benyújtani: kedvezőtlen adottságú területeken történő gazdálkodáshoz nyújtandó kompenzációs támogatás; Natura 2000 gyepterületeken, illetve Natura 2000 erdőterületeken történő gazdálkodáshoz nyújtandó kompenzációs támogatás. Ezeknél a támogatásoknál a jogosultsági feltételek, előírások 2015-ben tehát még nem változnak, a jogcímek az előző évekhez hasonlóan működnek, beleértve a támogatási összegeket is. A 2015 és 2020 közötti időszakban újonnan induló vidékfejlesztési támogatások kidolgozásán jelenleg a Miniszterelnökség dolgozik.
– Úgy tudni, az AKG új kötelezettségvállalási időszaka viszont csak jövő év elején indul, akárcsak az ökológiai gazdálkodás új támogatási időszaka, és szintén 
2016-tól várható változás a KAT-támogatások esetében.
– Az AKG-támogatással kapcsolatban kormánydöntés született arról, hogy a gazdálkodók biztonságos hozzáférése érdekében az új kötelezettségvállalási időszak 2016. január 1-jétől induljon el. A 2016. évi indítás valóban vonatkozik az ökológiai gazdálkodás új támogatási időszakára is, amely immár az AKG-tól elkülönült intézkedés formájában megemelt forráskerettel veheti kezdetét. A támogatási konstrukciók előkészítése jelenleg folyamatban van.
A KAT esetében 2015-ben még a régi feltételek mentén elérhető lesz a támogatás a gazdálkodók számára, ugyanakkor a KAT-támogatást 2016-tól a hátrányos természeti adottságokkal rendelkező területek elnevezés váltja fel.
Az Európai Bizottság 2013-ban véglegesítette a KAT-területek lehatárolásáról szóló új módszertanát (8 biofizikai kritériumon alapul). A kidolgozott elvek mentén minden tagországnak újból le kell határolnia KAT-területeit. Az eddig KAT-lehatárolásba eső területek jelentős része továbbra is jogosult marad a támogatásra, továbbá a KAT-területek nagysága valószínűleg emelkedni fog. Mindezek mellett kis számban ugyan, de lesznek olyan területek, amelyek elveszítik KAT-jogosultságukat. A kieső területek 
2016-tól folyamatosan csökkenő kompenzációs támogatást kapnak. A területek lehatárolásán jelenleg a Miniszterelnökség egy szakmai konzorcium bevonásával dolgozik, de támogatási összegek egyelőre nem állnak rendelkezésre.
A gazdálkodók és erdőgazdálkodók számára továbbra is elérhető marad a Natura 2000 erdő-, valamint a Natura 2000 gyeptámogatás (2015-ben a régi feltételek mentén). A Miniszterelnökség tájékoztatása alapján szántó művelés alatt álló területre nem indítanak Natura 2000 kompenzációs támogatást, a szántó hasznosítású területek viszont 
AKG-támogatásból 2016-tól továbbra is támogathatóak lesznek.

Szerző: Koroknai Edit

Címkék: