A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis

Kedves Olvasó!

Agrárgazdaság - 2015.10.20

November hónap az Agritechnica 2015 kiállítás jegyében is zajlik. Az idén először az AgrárUnió szervezésében is utazhatnak Hannoverbe. Köszönjük azoknak, akik bizalmat szavaztak nekünk, és jelentkeztek nálunk a kiállításra! Akik eljönnek, biztosan nem bánják meg, hiszen az Agritechnicához fogható rendezvény világviszonylatban sincs, hatalmas show-nak ígérkezik. És akik elutaznak Hannoverbe, kérjük, keressék a kiállításon a hazai gyártókat, forgalmazókat, akik tárt karokkal várják Önöket!

Kedves Olvasó!Jelen számunkban a kertészeti kultúrákkal foglalkozókat a zöldség-gyümölcs ágazat helyzetéről, a megkerülhetetlen tennivalókról és a pályázati rendszer hatékonyságáról is hasznos információkkal szeretnénk ellátni. 
A mellékletből megtudhatják többek között azt is, hogy a területalapú közvetlen támogatás összege a jövőben várhatóan hektáronként 60–70 ezer forint körül marad, ezenfelül a zöldségfélék hektáronként 60–100 ezer, a gyümölcsök 100–200 ezer forint közötti, termeléshez kötött támogatást kapnak.
Az AKG gyümölcsben hektáronként 150–250 ezer, zöldségben 40–100 ezer forint körül lesz, és a zöldség-gyümölcs ágazat számára azért kedvezőtlen az EU-s forráselosztás, mert a támogatások kétharmada, így a pénzek döntő része a csaknem 4,3 millió hektárt kitevő szántóföldi növénytermesztésbe és a 750 ezer hektárnyi gyepterületre jut, és csak töredéke a zöldség-gyümölcs ágazatba.

Kérjük, forgassák kertészeti mellékletünket!

A fő lapban ismét a legaktuálisabb témákat vettük elő az Önök tájékoztatására, amelyekből kettőt szeretnék kiemelni.
Dr. Jobbágy Krisztina jogászunk az új támogatási rendszerről írt.
Igen fontos téma az állami földvagyon értékesítéséről szóló cikkünk. A kormány a NAK és MAGOSZ kezdeményezésére a nyilatkozatok alapján mintegy 300-380 ezer hektárt szeretne eladni. A döntés ellenzői szerint az ország jövője szempontjából az állami földvagyon stratégiai tényező, amelyet inkább gyarapítani kellene, mert a kormány ezzel fontos erőforrást enged ki a kezéből.

Önnek mi erről a véleménye?
Írja meg nekünk!

Nemes Gyöngyi
főszerkesztő


Címkék: