A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Fejlődő agrárium – Egyre több cég tervezi, hogy a Növekedési Hitelprogramból 
fejleszti vállalkozását

Agrárgazdaság - 2015.08.14

Tízből hat agrárvállalkozás tervez beruházást a közeljövőben, 
többségük még az NHP-programból is részesedne – mondta el 
lapunknak Hollósi Dávid, az Erste Bank Agrárkompetencia Központ vezetője. 
A jelek szerint a gazdák sem várnak sokáig az igénylések elindításával.

Fejlődő agrárium – Egyre több cég tervezi, hogy a Növekedési Hitelprogramból 
fejleszti vállalkozását


Hollósi Dávid, az Erste Bank Agrárkompetencia Központ vezetője

Hollósi Dávid, az Erste Bank Agrárkompetencia Központ vezetője

Az agrárvállalkozások 60 százaléka tervez beruházást a közeljövőben, csaknem 34 százalékuk már a következő hónapban banki hiteligényléssel számol – derül ki az Erste Bank által készített friss felmérésből, amely a mezőgazdasági szereplők fejlesztési terveit térképezte fel. A közel 200 agrárcég megkérdezésével készült kutatásból kiderül: a szereplők 52 százaléka a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjával is számol a fejlesztési tervei megvalósítása során. Az érdeklődés növekedésében minden bizonnyal szerepet játszik, hogy a jegybank 2016-tól fokozatosan kivezeti a Növekedési Hitelprogramot (NHP).
A hitelprogram csaknem két éve nyújt olcsó forrást a hazai gazdaság szereplőinek. A kezdeményezés során rossz hitelek kiváltására és fejlesztésekre, beruházásokra egyaránt rendelkezésre állt a bankoknál több százmilliárdnyi friss jegybanki tőke. A program várható kivezetése, az alacsony kamatkörnyezet és a magyar gazdaság teljesítményét jelző legfrissebb makroadatok vélhetően együttesen járulnak hozzá ahhoz, hogy a fejlesztések terén a cégek – így az agrárszereplők is – számolnak az NHP bevonásának lehetőségével.
A felmérés adatai szerint azonban a beruházási kedv nem egyenletesen oszlik meg: míg Tolna megyében minden válaszadó tervez valamilyen fejlesztést, az ebből a szempontból leggyengébbnek számító Heves megyében ennél jóval kedvezőtlenebb az arány. Régiós szinten jelek szerint a nyugati országrész a lelkesebb, az agrárvállalkozások beruházási kedve a Dunántúlon nagyobb. A Nyugat-Dunántúl régióban, valamint a Közép-Dunántúl régióban a megkérdezettek többsége válaszolt úgy, hogy záros határidőn belül beruházásba kezd. Ezeken a területeken Győr-Moson-Sopron, valamint Fejér megye a legélénkebb beruházási szereplő, előbbiben 77, utóbbiban 67 százalék tervez fejlesztést. A Dél-Dunántúl régió fejlesztési potenciálja egyenletesen erősnek számít, ám a keleti országrészben némileg lanyhább, igaz, az Észak-Alföld régióban még így is erős közepesnek mondható a beruházási kedv.
Az Erste Bank agrárfinanszírozási hagyományaira és innovatív, új szolgáltatásaira építve jelentős szerepet kíván játszani az ágazat finanszírozásában – mondta el a felmérés kapcsán Hollósi Dávid agrárszakértő. Az Agrárkompetencia Központ vezetője hozzátette: az idei év első felében a KKV-k számára történt új kihelyezéseik volumenének több mint egyharmadát az agrárszektorban, további 15 százalékát pedig az élelmiszeriparban folyósítják.


Címkék: