A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Dohány a dohánytermelőknek

Agrárgazdaság - 2015.05.25

Két részletben kapják meg a dohánytermesztéshez nyújtott 5 milliárd forintos állami támogatást a gazdálkodók: a hektáronkénti átlagosan 900 ezer forintos támogatási összegből 600 ezer forintot a tárgyévben, 300 ezer forintot pedig a következő év első harmadában fizetik ki számukra.

Dohány a dohánytermelőknekA Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Máriapócson bejelentette: a mintegy 3,5 milliárd forintot nemzeti, a fennmaradó 1,5 milliárd forintos összeget pedig de minimis forrásból kapják majd meg a gazdálkodók.
Nagy István emlékeztetett arra is, hogy az európai uniós szerkezetátalakítási támogatás kiesésével a kormány az átmeneti nemzeti támogatások segítségével biztosítja azt, hogy a termelők hozzájussanak a termeléshez szükséges támogatáshoz. Támogatás nélkül „szabadjára engedni” egy ilyen ágazatot súlyos hátrányt, végső esetben annak megszűnését jelentette volna – fogalmazott az államtitkár, aki szerint nemcsak a dohánytermelésben foglalkoztatott 20 ezer ember megélhetése került volna veszélybe, hanem elveszett volna a szakmába fektetett eszközpark és a gyakorlati tudás is. Idén még minden dohánytermelő várhat támogatást, mivel az eredetileg 2014-re meghirdetett, de 2015-ben kifizetendő támogatás keretében a Burley dohányfajtánál hektáronként csaknem 500 ezer forintot, a Virginia esetében közel 660 ezer forintot kaphatnak meg a termelők.
A gazdálkodóknak ezzel kapcsolatban nincs teendőjük, a megemelt összegeket az erről szóló rendelet megjelenése után várhatóan június végén utalja át számukra a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal.
A dohánynak nagyon fontos szerepe van Szabolcs-Szatmár-Bereg megye mezőgazdaságában, az ágazat főleg alacsony iskolai végzettséggel rendelkező embereket foglalkoztat. A megyében mintegy 4 ezer hektáron termelnek dohányt, csak a nyírbátori térségben ezer hektárnyi ültetvényt gondoznak.

Szerző: AgrárUnió ©

Címkék: