A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

CIB: stabil háttér a gazdáknak

Agrárgazdaság - 2016.05.28

  Versenyképességük fenntartása és növelése érdekében a mezőgazdasági vállalkozások szinte folyamatosan fejlesztenek, gépet vásárolnak, 
technológiát cserélnek. A beruházások megvalósítása jellemzően külső forrás bevonását igényli, ennek megfelelően a hitelfelvételi kedv általánosan 
magas ebben a szektorban.

CIB: stabil háttér a gazdáknak


cibAz agrárszereplők különböző szempontok szerint mérlegelik, hogy áldoznak-e, és ha igen, akkor milyen ütemezéssel áldoznak a fejlesztésekre és beruházásokra. 
 „Az uniós pályázatok kiírása és ezek kivárása, valamint a mezőgazdaságban adottságnak tekinthető szezonalitás, időjárás okozta nehézségek gyakran kiszámíthatatlanná teszik a gazdálkodás működését, de úgy látjuk, hogy az agrárvállalkozások az utóbbi időben egyre tudatosabbak és bizakodóak a jövőt illetően, előretekintően terveznek, ezáltal könnyebben veszik az akadályokat" – osztotta meg tapasztalatait Szerdahelyi Róbert, a CIB Bank kkv-üzletágának régió igazgatója.
A sikeres működéshez elengedhetetlen, hogy a vállalkozás reális, a kapacitásaihoz igazított tervekkel rendelkezzen, és megfelelő gazdasági háttér legyen mögötte, így az együttműködés is gördülékenyebb. „Fontos hangsúlyoznunk ugyanakkor azt is, hogy nemcsak egy termékben, hanem »csomagban« gondolkodunk: komplex megoldásokkal szeretnénk ügyfeleink felmerülő igényét kielégíteni és stabil hátteret biztosítani a működéshez, legyen szó hitelről, lízingről, faktorról vagy egy testreszabott számlavezetési ajánlatról” – mondta el Szerdahelyi Róbert.

 

  Fedezethiány esetén is 
 van megoldás

A jövő egyik nagy lehetősége az állami háttérrel rendelkező garanciaintézményekkel való együttműködés még szorosabbá fűzése, segítve a tőke- vagy fedezethiányos agrárvállalkozások gyors, egyszerűbb hitelhez jutását. Sok életképes, jövőképpel rendelkező vállalkozás ugyanis azért nem tud a fejlődéséhez szükséges hitelekhez hozzájutni, mert nincs elegendő tőkéje vagy felajánlható fedezete. 
A hitelgarantőr intézmények kezességvállalásának finanszírozásba való bevonása a bankok számára hitelképesebbé teheti az ilyen agrárcégeket is. Ennek kapcsán a CIB olyan rövid és hosszú lejáratú hitelkonstrukciókat kínál, amelyek egyszerűen és gyors átfutási idővel nyújtanak segítséget számukra, akár az aktuális pályázati lehetőségek előfinanszírozásában. Emellett a finanszírozási igényeket tekintve látható, hogy elsődlegesen a szezonalitást áthidaló, éven belüli forgóeszközhitelt, valamint a kedvező kamatozású különböző refinanszírozási konstrukciókat keresik az agrárcégek.
„A pályázati források kihasználására érdemes nagy hangsúlyt fektetni az idei évben” – teszi hozzá Szerdahelyi Róbert. 
A szakember kiemelte: „gyakran találkozunk azzal, hogy a vállalkozás számára nehézséget jelent a támogatásokhoz kapcsolódó igénylési, felhasználási, elszámolási kötelezettségek változásainak követése és betartása”.
A CIB Bankon belül önálló terület foglalkozik az uniós pályázatokhoz kapcsolódó finanszírozásokkal, amely kompetencia-központként ismeri a különböző támogatási formákat, pályázatokat és intézményrendszert. Nehézséget jelenthet az agrárvállalkozások számára, hogy pontosan definiálják például, az adott kiírás keretében valóban pályázhatnak-e a konkrét támogatásra, illetve igényük megfelel-e a meghatározott hitelcélnak, rendelkezésre állnak-e a szükséges alátámasztó dokumentumok, ilyen esetekben bizalommal fordulhatnak hozzánk, hiszen szakértő partnerként segítünk a felmerülő kérdések megválaszolásában.

Lízing: gyorsaság 
 kötöttség nélkül

Az agrárszereplők finanszírozási helyzete javuló tendenciát mutat, így a cégek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az új beruházásokra, úgymint a gépek korszerűsítésére, cseréjére. Mindezt a lízingpiaci statisztikák is megerősítik. A CIB Lízing évek óta meghatározó szereplője a mezőgazdaságigép-finanszírozási piacnak. 
 „A lízingfinanszírozás legfőbb előnyei az alacsony önerőszükséglet mellett, hogy nem köti le a vállalkozás pénzügyi erőforrásait, nem igényel pluszbiztosítékokat, gyorsabb átfutási idővel igényelhető és kevesebb adminisztrációs terhet ró a vállalkozásra. A pénzügyi lízing és kölcsön mint finanszírozási forma az agrárvállalatok számára így egyszerűbb és összességében előnyösebb finanszírozásra adhat lehetőséget” – emelte ki a CIB szakembere.


Címkék: