TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Miért hívják Pilóta keksznek a népszerű édességet – és miért drágult meg ennyire?

Miért hívják Pilóta keksznek a népszerű édességet – és miért drágult meg ennyire?

Agrárgazdaság - 2023.05.29

Legalább fél évre eltűnt a magyar boltok polcairól a sokak által kedvelt Pilóta keksz, hogy aztán jelentősen megdrágulva térjen vissza ezekben a hetekben. De mi áll a háttérben?

Kétségtelenül léteznek ikonikus magyar élelmiszeripari termékek, a külföldre szakadt hazánkfiai közül például igen sokan hiányolják az angliai, német, holland vagy éppen osztrák boltok polcairól a Túró Rudit.

Hasonló nassolnivaló a Pilóta keksz is, amit ma a Mondelez Hungária Kft. készít a magyar vásárlók számára. De már 2022 őszén arról írt a sajtó, hogy alapanyag- és csomagolóhiány miatt a gyártó székesfehérvári üzem képtelen a szokott mennyiségben előállítani a népszerű édességet.

A Pilóta szendvicskeksszel kapcsolatban már akkor közölték, hogy a probléma nem fog egyik napról a másikra megoldódni, vagyis a vásárlóknak hosszabb termékhiányra kell felkészülniük. A böjtnek 2023 pünkösdjére vége szakadt, ám a rajongók mégsem lehetnek maradéktalanul elégedettek.A keksz ugyan változatlan formában került vissza a boltokba, ám jelentősen megdrágulva, illeszkedve napjaink „trendjéhez”, ami a 25 százalék körüli infláció, valamint a jelentősen megdrágult energia következménye. Természetesen a hozzávalók és csomagolóanyagok már érintőlegesen említett drágulása mellett.

Jelenleg a 180 grammos hengeres kiszerelés mindenhol 800 forint fölött kapható, pedig ebben a csomagolásban nagyjából 10 darab kekszet adnak ezért az árért. 2021-ben 5,5 millió csomagot értékesítettek a csemegéből, a méregdrága ár viszont alighanem sokakat elriaszt tőle.

A Pilóta keksz története egyébként az 1960-as évekig nyúlik vissza, és a szájhagyomány szerint a Malév számára fejlesztették ki. Az eredetileg a Győri Keksz által sütött finomság ötletét alighanem a második világháborúban a bombázó- és vadászpilóták túlélőcsomagjaiba került csokoládé és keksz adta, innen ered az elnevezés is.

Címkék: magyarország, drágulás, élelmiszer, édesség, hiány, pilóta keksz, bolt
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Így hatékony a kukorica fej- és lombtrágyázása!

Tavasz végén, nyár elején, májusban már elindulnak a tápkultivátorok, melyekkel a kukorica vetésidejétől és ...