TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Aggasztóan nő az aflatoxinos kukorica aránya a magyar piacon, ez veszélyes helyzetet teremthet

Aggasztóan nő az aflatoxinos kukorica aránya a magyar piacon, ez veszélyes helyzetet teremthet

Agrárgazdaság - 2023.05.18

Egyre kevesebb a megfelelő minőségű, aflatoxinmentes kukorica a magyar piacon, ami súlyos egészségügyi aggályokat vet fel, és veszélyezteti a hazai élelmiszerlánc-biztonságot.

Az aflatoxinokat mindenki jól ismeri, aki például kukoricatermesztéssel foglalkozik. Penészgombák által termelt másodlagos anyagcseretermékekről, mikotoxinokról van szó, amelyek elfogyasztva az emberi és állati szervezetre egyaránt mérgező hatást fejtenek ki.

Először az 1960-as évek elején azonosították, amikor Angliában váratlanul több mint százezer pulyka súlyosan megbetegedett, és elpusztult. Az aflatoxinok már nagyon kis mennyiségben is májkárosító, rákkeltő, a sejtek örökítőanyagát és a szervezet védekezőrendszerét károsan befolyásoló vegyületek.

Éppen ezért nyugtalanító, hogy vészesen fogy az aflatoxinmentes kukorica Magyarországon, az ukrán gabonastop csak rontott a helyzeten – olvasható a hvg.hu friss cikkében. A lap szerint mostanra alig maradt a tiszta hazai kukoricából, lassan csak az aflatoxinos alja jut a feldolgozóknak.A helyzet egyre súlyosabb, a hazai élelmiszerlánc-biztonság is veszélyben van, és nem látni, hogy a kormány igyekezne rajta javítani, figyelmeztetett a Magyar Bioüzemanyag Szövetség is a közleményében. Szerintük mostanra jelentősen megnőtt az aflatoxinnal fertőzött termény aránya.

Alacsony aflatoxin-tartalmú kukoricából eleve kevesebb volt a tavalyi rendkívüli aszályos év miatt, de egészen a közelmúltig nem okozott problémát, mivel a – döntően ukrán, jó minőségű – importból fedezni tudták az igényeket. A Magyar Bioüzemanyag Szövetség ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a 20 ppb (parts per billion [részecske per milliárd]) fölötti aflatoxin-tartalmú kukorica semmilyen élelmiszerben vagy takarmányban nem használható fel.(Fotó: BrutallyHonestFREE/Pixabay)

Címkék: aflatoxin, penészgomba, mérgező, kukorica, magyarország, feldolgozás, élelmiszer, takarmány, bioüzemanyag
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A szójabab és a repcemag termelői ára meghaladta a tavalyit

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 72,9 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli ...