TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.094,72 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.647,58 Ft (tonna)
Napraforgómag: 135.244,11 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 62.359,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.815,37 Ft (tonna)
Repcemag: 162.038,58 Ft (tonna)
Full-fat szója: 231.530,42 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 686 Ft
Benzin ára: 662 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,61
USD: 361,87
CHF: 398,93
GBP: 445,24
Hirdetés
Figyelem: ezt ne egye meg, ha szójaérzékeny!

Figyelem: ezt ne egye meg, ha szójaérzékeny!

Hírek - 2023.05.10

A Penny Market élelmiszerlánc visszahívja a forgalomból a Karát roppanós sertésvirslit, mivel annak csomagolásán nem volt feltüntetve, hogy a termék szóját is tartalmaz.

A termék pontos neve: Termék neve Karát roppanós sertés virsli, 1000 g. A forgalomból való kivonás valamennyi minőségmegőrzési idejű, 1000 grammos kiszerelésű Karát sertésvirslire vonatkozik, olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményében.

A hivatal arra kéri továbbá a szójaérzékeny vásárlókat, hogy a MITROS Fleischwaren doo. által gyártott termékeket ne fogyasszák el. Mint az az ilyen esetekben megszokott, a Penny Market üzletekbe visszavihető a Karát roppanós sertés virsli, amelynek árát blokk nélkül is visszatérítik.

A Nébih a weboldalán emlékeztett arra, hogy  az Európai Unióban jogszabály írja elő, hogy az élelmiszerek címkéjén fel kell tüntetni a leggyakrabban allergiát vagy intoleranciát okozó összetevőket, többek között::

  • a glutént tartalmazó gabonaféléket;
  • a rákféléket;
  • a tojást;
  • a halat;
  • a földimogyorót;
  • a szóját;
  • a tejet;
  • a dióféléket.

Mint arról tájékoztatnak, a túlérzékenységi reakciót legtöbbször fehérjék, és csak az arra érzékeny egyénekben idéznek elő. Az immunválasz lehet azonnali vagy késleltetett reakció, az élelmiszer-allergiák nagy része azonnali.

Az allergia leggyakrabban bőrtünetek (kiütés, pirosodás, ekcéma), légzőszervi tünetek (orrfolyás, asztma, rhinitis) és emésztőrendszeri tünetek (hasmenés, puffadás) formájában jelentkezik.

Érdemes a címkéket nemcsak az allergia lehetősége miatt áttanulmányozni, hanem azért is, hogy tisztában legyünk azzal, mit is tartalmaz a termék, jelen esetben a virsli. A szója rendkívül gyakran fordul elő benne, mivel fehérjetartalma magas, ugyanakkor jóval olcsóbb, mint a hús.

(Forrás: Nébih)

Címkék: termékvisszahívás, nébih, penny market, virsli, szója, visszatérítés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A LEMKEN bemutatja a 10 méter munkaszélességű Rubin 10-et

A LEMKEN a jól bevált Rubin rövidtárcsák családját felfelé bővíti egy 10 méteres munkaszélességű ...