TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,34
USD: 359,17
CHF: 408,24
GBP: 455,43
Hirdetés
Figyelem: ezt ne egye meg, ha szójaérzékeny!

Figyelem: ezt ne egye meg, ha szójaérzékeny!

Hírek - 2023.05.10

A Penny Market élelmiszerlánc visszahívja a forgalomból a Karát roppanós sertésvirslit, mivel annak csomagolásán nem volt feltüntetve, hogy a termék szóját is tartalmaz.

Hirdetés

A termék pontos neve: Termék neve Karát roppanós sertés virsli, 1000 g. A forgalomból való kivonás valamennyi minőségmegőrzési idejű, 1000 grammos kiszerelésű Karát sertésvirslire vonatkozik, olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményében.

A hivatal arra kéri továbbá a szójaérzékeny vásárlókat, hogy a MITROS Fleischwaren doo. által gyártott termékeket ne fogyasszák el. Mint az az ilyen esetekben megszokott, a Penny Market üzletekbe visszavihető a Karát roppanós sertés virsli, amelynek árát blokk nélkül is visszatérítik.

A Nébih a weboldalán emlékeztett arra, hogy  az Európai Unióban jogszabály írja elő, hogy az élelmiszerek címkéjén fel kell tüntetni a leggyakrabban allergiát vagy intoleranciát okozó összetevőket, többek között::

  • a glutént tartalmazó gabonaféléket;
  • a rákféléket;
  • a tojást;
  • a halat;
  • a földimogyorót;
  • a szóját;
  • a tejet;
  • a dióféléket.

Mint arról tájékoztatnak, a túlérzékenységi reakciót legtöbbször fehérjék, és csak az arra érzékeny egyénekben idéznek elő. Az immunválasz lehet azonnali vagy késleltetett reakció, az élelmiszer-allergiák nagy része azonnali.

Az allergia leggyakrabban bőrtünetek (kiütés, pirosodás, ekcéma), légzőszervi tünetek (orrfolyás, asztma, rhinitis) és emésztőrendszeri tünetek (hasmenés, puffadás) formájában jelentkezik.

Érdemes a címkéket nemcsak az allergia lehetősége miatt áttanulmányozni, hanem azért is, hogy tisztában legyünk azzal, mit is tartalmaz a termék, jelen esetben a virsli. A szója rendkívül gyakran fordul elő benne, mivel fehérjetartalma magas, ugyanakkor jóval olcsóbb, mint a hús.

(Forrás: Nébih)

Címkék: termékvisszahívás, nébih, penny market, virsli, szója, visszatérítés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Érdemes-e manapság szamarat tartani?

A szamarak teherhordók voltak. Fajtánk a magyar parlagi szamár. Szerepe a tej és hústermelésben lehet.