Hirdetés

Sikeresen lezajlott a Vidékfejlesztés a Muravidéken című határon túli szakmai konferencia

Hírek - 2016.04.05

2016. április 2-án (szombaton) a muravidéki Lendván, a Bánffy-központban került megrendezésre a Doktoranduszok Országos Szövetség Agrártudományi Osztályának szervezésében a Vidékfejlesztés a Muravidéken című határon túli szakmai konferencia.


A konferencia célja egyrészt az volt, hogy a tanácskozással a DOSZ is hozzá tudjon járulni a Muravidék fejlődéséhez, versenyképességének növeléséhez. Másrészt, pedig az, hogy elősegítse a kétoldali kapcsolatok kialakítását, hiszen mai világunkban az együttműködésnek kulcsfontosságú szerepe van. A konferencia alapvetően a térség, a muravidék vidékfejlesztési lehetőségeivel foglalkozott, ezen belül kiemelten a mezőgazdasággal, illetve a turizmussal.
A rendezvény résztvevőit elsőként a rendezvény főszervezője, Szabó Péter, a DOSZ Agrártudományi Osztályának elnöke köszöntötte. Szabó Péter bemutatta a meghívott vendégeket, ismertette a rendezvény célját. Szabó Péter szerint a térség erőforrásaival és a vidékfejlesztésben rejlő lehetőségek kiaknázásával ez a régió egy európai szinten is elismert, prosperáló, és erős gazdasági régióvá is fejlődhet.
A konferenciát megtisztelte jelenlétével Dr. Mezei Dávid Csaba, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára is.
Mezei Dávid előadását az agrárium, az élelmiszeripar helyzetének ismertetésével kezdte. Elmondta, hogy a világ népessége jelenleg évi 1,13%-kal nő, 2050-re 9 milliárdan leszünk. Ennek köszönhetően az élelmiszer iráni kereslet évi 1,5%-kal fog nőni, és az élelmiszertermelés 1-1,5%-os növekedése várható középtávon. A Miniszerelnökség helyettes államtitkára rávilágított arra, hogy piaci problémák jelentkeznek több ágazatban is, többek között a tej, a sertés, a baromfi, és a zöldség-gyümölcs ágazatban. A gabonatermés és piac stabil, a gabonamérleg pozitív. A legnagyobb válságban a tejágazat van, melynek okai az EU kvótarendszerének megszűnése, a többlettermelés az USA-ban, illetve Új-Zélandon, és természetesen keresletcsökkenés például Kínában és az orosz embargó.
Mezei Dávid a magyar vidékfejlesztési programot is bemutatta. Előadásában elmondta, hogy a Közös Agrárpolitika első pillérének forrásait növelni tudtuk, míg a vidékfejlesztési programban kismértékű csökkenés figyelhető meg a forrásokat tekintve. Kiemelte, hogy a támogatás 44%-át beruházásokra lehet felhasználni annak érdekében, hogy növeljük a mezőgazdaság versenyképességét, kifejezetten az intenzív ágazatokban.
A pályázatokkal kapcsolatban elmondta, hogy Magyarországon nagyon gyors ütemben írták ki a pályázatokat: a források 55%-át már hozzáférhetővé tették a gazdák számára fél évvel a program elfogadása után. Az irányító hatóság 68 pályázati felhívást tervez kiírni, eddig ebből 26-ot írtak ki. A források 80%-ra kis-és középgazdaságok, családi vállalkozások tudnak majd pályázni.
Dr. Göncz László, szlovén nemzetiségi országgyűlési képviselő is köszöntötte a rendezvény résztvevőit. Dr. Göncz László elmondta, hogy míg Magyarország agrár-országként szerepel máig is a köztudatban, addig Szlovénia egészére inkább az erdőgazdálkodás jellemző, hiszen az ország területének 60% erdőterület. Muravidék viszont azon része Szlovéniának, amely egyértelműen agrár-jellegű, mely szerves része a Kárpát-medencének, a történelmi Magyarországnak.
A délelőtti szekció előadásainak sorát Hegedűsné Dr. Baranyai Nóra tanszékvezető egyetemi docens folytatta, aki a Muravidéken elvégzett kérdőíves felmérés tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel. Dr. Bali Lóránt, egyetemi adjunktus „Határok szorításában, a Muravidék lehetőségei a határon átnyúló kapcsolatokban” címmel tartotta meg előadását. Veszelka Mihály egyetemi adjunktus a 2014-2020-as vidékfejlesztési lehetőségeket ismertette. Héra József a Magyar Nemzeti Kereskedőház Lendvai Képviseleti Irodának vezetője a határon túli gazdasági kapcsolatokról beszélt.
A délutáni szekció a turizmus kérdéseinek tárgyalásával kezdődött. Elsőként Bacsi Mónika, a lendvai turisztikai iroda megbízott igazgatója tartotta meg előadását, aki bemutatta a térség turisztikai lehetőségeit és helyzetét. Csuka Zoltán, a Lenti Gyógyfürdő Kft. marketing vezetője lenti turizmusáról beszélt. Kovács Tünde, a Lenti és Térsége Vidékfejlesztési Egyesület munkaszervezet vezetője „Lehetőségek határok nélkül - Tündérkertektől az innovatív vidékfejlesztésig” címmel tartotta meg előadását.
A délutáni program második részében Balaskó József, a Muravidéki Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesületének elnöke tartott előadást, majd Fehér Marika szaktanácsadó, a Szlovén Mezőgazdasági és Erdészeti Kamara lendvai kirendeltségétől. Dr. Kaszás Mihály az ökogazdálkodás lehetőségeit mutatta be, Fitos Gábor, a DOSZ Agrártudományi Osztály alelnöke és a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének ügyvezető igazgatója pedig a hazai sertéstenyésztés helyzetét ismertette.

Címkék:
Kiemelt hírek