TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Anyamedve kóborol a Cserhát szélén, videóra is vették

Anyamedve kóborol a Cserhát szélén, videóra is vették

Hírek - 2023.05.05

Az utóbbi években egyre gyakrabban hallhatunk arról, hogy medvét, vagy annak nyomát észlelték hazánkban is. Ez történt május első hetében is.

A medve észlelése, mint az elmúlt alkalmak esetében is, az Északi-középhegységben történt.  Érthető ez, hiszen a növekvő szlovákiai populáció egyedeinek némelyike élőhelyet keresve Magyarországra is elvándorol. Emiatt történik az meg, hogy északi erdőségeinkben immár egyes példányok hónapokra megtelepednek, esetleg itt is telelnek.

Ez alkalommal a kéktúrázóknak ismerős Tepke-gerinctől északra, a Cserhát keleti peremén vett videóra egy anyamedvét és hozzávetőleg kétéves bocsát egy erdőbe kihelyezett vadkamera. A hírt a lucfalvai polgármester tette közzé Facebook-oldalán, egyben a lakosságot – a gombaszezonra is tekintettel – óvatosságra intette.

A figyelmeztetést érdemes kellő súllyal kezelni, hiszen az európai barnamedve általában kerüli az embert, de a boccsal kóborló anyamedvék kifejezetten veszélyesek lehetnek, mivel agresszíven védelmezik utódaikat.

Mint arról több hírforrás is megemlékezett, a napokban a Zsolnához közeli Felsővisnyó (Višňové) szélén két emberre támadt rá egy medve. Az erdész és a vadász egy meglőtt vaddisznóra ügyelt, amikor a vélhetően a közelben pihenő ragadozó rájuk rontott.

A két férfi sebesüléseit kórházban látták el, egyikük sincs életveszélyben. A vadász rá is lőtt az állatra, így az valószínűleg sebesülten kóborol, ebben az állapotban pedig különösen veszélyes lehet, éppen ezért a helyszínre érkezett a természetvédelmi hatóságok barnamedvékre specializált beavatkozócsapata.

(Fotó: Marcel Langthim/Pixabay)

Címkék: barna medve, kóborol, magyarország, bocs, cserhát, video, veszély, vadász
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Erdőgazdálkodók figyelem! Egyre bővülő erdészeti gépkínálat a ...

A MAGTÁR Kft. már régóta elkötelezett az erdészeti gépek iránt. Az ALBACH aprítógépek és a népszerű STEYR traktorok ...