TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Rejtélyes ókori személy került elő a Jászságból, csúcstechnológiás eszközökkel

Rejtélyes ókori személy került elő a Jászságból, csúcstechnológiás eszközökkel

Hírek - 2023.04.29

Nagy szenzációt okozott a napokban egy különös magyarországi régészeti felfedezés. Olyan ókori személy maradványai bukkantak elő a Jászságban, aki a kor csúcstechnológiás eszközeivel jutott el a barbárok földjére.

A 24.hu írása szerint a kor egyik legmagasabban képzett orvosa lehetett az az illető, akinek a csontjait és a mellé temetett tárgyait Jászberény közelében találták meg a régészek. Valamikor a Krisztus utáni 1. században élhetett, és nagy merészségre vallott tőle, hogy a római Pannónia provincia határát átlépve belépett az úgynevezett Barbaricumba, a fejletlennek és műveletlennek tartott barbárok földjére.

A nála lévő díszes, bronzból és acélból készült orvosi eszközök a kor csúcstechnológiáját képviselték, egy vagyont értek. Ilyen doktorból csupán néhány tucat lehetett a Római Birodalomban: az 1. századból mindössze 20 római orvost ismerünk név szerint, és mindegyikük görög származású volt. Így nem kizárt, hogy a Jászberénynél talált férfi is talán görög lehetett.A maradványok mellől fogók, tűk, csipesz, szikék és más sebészeti eszközök kerültek elő. Az elhunyt személy 50–60 éves lehetett, és a korához képest meglehetősen jó egészségi állapotnak örvendett, még a fogai is kifejezetten jó állapotban voltak. Krisztus után 25 és 125 között érhette a halál.

Egy ilyen tudású orvos műtétekre, sőt amputálásra is képes lehetett, természetesen úgy, hogy a beteg életben maradt. A magyar régészek szerint úgy köthetett ki a Római Birodalom határán túl, hogy a római államvezetés számára is fontos előkelő személyhez (talán a szarmata fejedelemhez) érkezhetett látogatóba, feltehetőleg gyógyítás céljából.

De az is lehet, hogy a légiókat kísérve jutott el a mai Jászberény térségébe, Pannónia meghódítása még Augustus császár uralkodása idején kezdődött. A szenzációs feltárást az ELTE BTK, a Jász Múzeum és az Eötvös Loránd Kutatóhálózat régészei végezték.

További képekért KATT IDE!

Címkék: régészet, felfedezés, szenzáció, magyarország, ókor, római birodalom, orvos, csúcstechnológia
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Perspektivikus vízgazdálkodás nagy termésért és ...

A jó vízgazdálkodás minden gazdálkodónak elsődleges legyen! Főleg azoknak, akik termőterületén az átlagos éves ...