TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
 Magyar-kínai innováció a szennyvíz utókezelésére

Magyar-kínai innováció a szennyvíz utókezelésére

Hírek - 2023.04.28

Magyar és kínai kutatók közötti együttműködés keretében minden eddiginél hatékonyabb technológiát fejlesztettek ki a szennyvíz utókezelésére. Az innovatív eljárás lényege, hogy a szennyvíztisztító telep kifolyó vizét gyorsított elektronokkal sugározzák be, miáltal nagymértékben csökkenthető a szennyvizek toxicitása. A kutatási projektben a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete is részt vett.

Egyre többször lehet arról hallani, hogy a háztartási szennyvízben lévő antibiotikumok nagy része nem bomlik le megfelelően a szennyvíztisztító telepeken, így azok a tisztított szennyvízzel együtt a felszíni vizekbe kerülhetnek, és hatással lehetnek az élővilágra.

Szintén gondot jelent, hogy a szennyvíztisztítók lagúnáiban a vízben lévő gyógyszermaradványokkal számos baktériumtörzs is találkozhat, amelyek rezisztenssé, azaz ellenállóvá is válhatnak az antibiotikumokkal szemben.

A tisztított szennyvíz tehát sok esetben gyógyszermaradványokkal és rezisztens baktériumokkal együtt kerül a felszíni vizekbe, ami nagymértékben hozzájárul a világszerte egyre több humán- és állat-egészségügyi problémát jelentő antibiotikum-rezisztencia terjedéséhez.

Magyar és kínai kutatók e probléma megoldására dolgoztak ki minden eddiginél hatékonyabb technológiát a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával, az Energiatudományi Kutatóközpont által vezetett kínai-magyar TéT pályázati program finanszírozásában. Az új eljárás lényege, hogy a szennyvíztisztító telep kifolyó vizét gyorsított elektronokkal sugározzák be.

Az eredmények azt bizonyítják, hogy mind a penicillin-típusú (ß-laktám) és a tetraciklin-típusú antibiotikumok, mind a baktériumok nagymértékben elroncsolódnak 1–2 kGy* dózisnál. Emellett az is kiderült, hogy a rezisztens Staphylococcus aureus baktériumtörzs esetében a rezisztenciáért felelős mecA gén már egészen kis, 0,6 kGy dózissal besugározva degredálódik, így ezzel a besugárzással az antibiotikum-rezisztencia terjedése is visszafogható.

 „Már kis (0,6 kGy) dózisú besugárzás hatására is jelentősen kevesebb bakteriális DNS lesz jelen a sejten kívüli térben, így a természetes rekombinációs folyamatok során csökken az esélye a rezisztens baktériumtörzsek kialakulásának. Megnövelt dózisok hatására pedig még tovább fokozódik az örökítőanyag roncsolódása, ezáltal az ellenálló mikrobák létrejöttének lehetősége is tovább csökken” – mutatott rá Dr. Belák Ágnes egyetemi docens, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet szakértője, a kutatás egyik résztvevője.

A kísérleti eredmények alapján tehát az Energiatudományi Kutatóközpont, a MATE, valamint a pekingi Tsinghua University szakértői a szennyvíztisztítókból távozó szennyvizek utókezelésére a nagyenergiájú ionizáló sugárzás használatát javasolják.

A MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet Élelmiszer-mikrobiológia,-higiénia és -biztonság Tanszéke részéről Dr. Belák Ágnes és Dr. Kovács Mónika egyetemi docens, valamint Mohácsiné Dr. Farkas Csilla tanszékvezető egyetemi tanár vett részt a projektben.

* A Gray (Gy) a besugárzás SI mértékegysége, az elnyelt sugárdózis egysége, ahol 1 Gy egyenlő az 1 kg tömegű anyag által elnyelt 1 Joule energiával.Címkék: szennyvíz, mate
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Tartsuk a vizet a tájban!

Országos felmérést végzett több mint tízezer, mély fekvésű területen tevékenykedő gazda körében a Nemzeti ...