TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,83000
USD: 370,49000
CHF: 406,73000
GBP: 458,15000
Hirdetés
Virágos kertekkel, kevesebb fűnyírással az ökológiai egyensúlyért

Virágos kertekkel, kevesebb fűnyírással az ökológiai egyensúlyért

Hírek - 2023.04.24

A városokban található kertek, különféle virágállománya jóval nagyobb nektár lelőhely és táplálékforrás a méhek és darazsak, és más rovarok számára -állapították meg a Bristoli Egyetem kutatói. 

A kutatásban azt vizsgálták, hogy mekkora a városi környezetben, elsősorban ház körüli kertekben termelődő nektár mennyisége. Az eredmény még őket is nagyon meglepte. Korábban vidéki mezőgazdasági területeken, szántókon, réteken is végeztek hasonló méréseket, de a városi nektár mennyisége elsöprő mértékű volt. Az Edinburghban található Reading Egyetemmel és a Királyi Kertészeti Társasággal közösen végzett kutatást négy nagyvárosban: Bristolban, Edinburghban, Leedsben és Readingben végezték. Közel kétszáz növényfajt vizsgáltak nektártermelés szempontjából úgy, hogy legalább háromezer virágból vonták ki ezt az esszenciát.

Megállapították, hogy jóval változatosabb a városi nektárkészlet, mint a vidéki, többek között azért, mert sokkal több növényfajból származik, s ebben a kerteknek van a legnagyobb szerepük. Ráadásul a vizsgált városokban jelentős területet foglalnak el, több mint huszonkilenc százaléka a földterületnek házi kert, amely hatszor nagyobb méretű, mint az összes park, és negyvenszerese a telkek méretének.

Azzal is segíthetjük a méheket, ha hagyjuk, hogy a füves terület egy része rétté változzon. A kertnek óriási szerepe van a beporzók védelmében, jóval sokszínűbb táplálékforrás a méhek és darazsak mellett, a lepkéknek és egyéb bogaraknak. Fontos, hogy akinek van kertje, figyeljen a változatos növényvilágra, ültessen sok virágot, lehetőleg úgy, hogy kora tavasztól késő őszig virágozzanak felváltva. Ritkábban kell füvet nyírni, hogy a vadvirágok is teret kapjanak, a pitypang, lóhere, a százszorszép is virágozhasson, és kerüljük a permetszereket, valamint a kert burkolása járólappal, műfűvel, deszkákkal sem szükségszerű. De az erkélyeken és ablakokban elhelyezett cserepes virágok is jó táplálékforrások a beporzók számára. - írják a Journal of Ecology folyóiratban megjelent tanulmányban.

Ez a kutatás nagyban megerősíti, hogy mennyire fontosak a kertek, a beporzó rovarok szempontjából, és hogy a kertészkedők milyen sokat tehetnek változatos virágos növények ültetésével, hiszen értékes élőhelyeket biztosítanak ezeknek az élőlényeknek, előmozdítva ezzel is a biodiverzitást- mondta Nicholas Tew ökológus, a tanulmány vezető szerzője.

Fotó: PixabayCímkék: kert, ökológiai egyensúly, nektár, beporzók, virág
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Megjelent a Magyar Halkönyv

A Halak Napján, 2024. március 20-án mutatták be hivatalosan a Magyar Halkönyvet, melynek négy szerkesztője (Ferincz ...