TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 70.966,83 Ft (tonna)
Napraforgómag: 151.196,52 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.635,98 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 61.341,59 Ft (tonna)
Repcemag: 165.397,45 Ft (tonna)
Full-fat szója: 222.208,59 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 613 Ft
Benzin ára: 598 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,85000
USD: 369,26000
CHF: 415,37000
GBP: 468,22000
Hirdetés
A klímaváltozás létezik, de pánikolni azért nem kellene

A klímaváltozás létezik, de pánikolni azért nem kellene

Hírek - 2023.03.17

Félelmetes, de igaz: sokan már a gyerekvállalásról is lemondanak, annyira aggasztja őket a klímaváltozás.

Hihetetlen, hogy ide jutottunk, Marian Salzman, a világ egyik meghatározó globális trendkutatója szerint másként fogunk öltözködni, fogyasztani, másként választunk magunknak lakhelyet és úticélokat is 2023-ban a fokozódó klímapánik miatt.

Az emberiség világszerte úgy érzi, hogy kezdi elveszíteni a kapcsolatát a valósággal, miközben szeretne mindent radikálisan másként csinálni, mint ahogy korábban tette – írja legfrissebb előrejelzésében Salzman. Az emberek főként szeretnének a korábbiaknál jóval fenntarthatóbb módon élni, mert az elmúlt évek szélsőséges időjárási jelenségei meggyőzték őket arról, hogy a klímaváltozást nagyon komolyan kell venni.

A trendkutató a GlobeScan 17 országban elvégzett felmérését idézi, ebben a válaszadók 65 százaléka értékelte úgy, hogy a helyzet „rendkívül súlyos”. Egy másik felmérésben 10 válaszadóból 4 nevezte meg a klímaváltozást olyan okként, amely miatt inkább nem vállal gyermeket. A szélsőséges időjárási események világszerte megrendítették az emberek biztonságérzetét, ami kihat a vásárlási döntéseikre is.

Láthatóan az emberek alkalmazkodnak az általuk veszélyekkel telinek érzékelt világhoz. Az olyan ingatlanportálok, mint a Redfin és a Realtor.com például már klímakockázatokra vonatkozó adatokkal is kiegészíti az ajánlatait, amellett, hogy bemutatja, milyen egy adott ingatlan háló- vagy fürdőszobája.

Salzman a japán kormány egy bizonyos kezdeményezését is idézi annak alátámasztására, hogy a klímaváltozás milyen radikálisan változtatja meg az életformánkat. A kormány kiskereskedőkkel együttműködésben állított fel egy pontrendszert, amely segít a vásárlóknak eldönteni, melyik áru tekinthető környezetbarátnak, valamint hűségpontokkal is jutalmazza a fenntarthatóságot erősítő fogyasztói döntéseiket.

Egyes ruhakereskedők olyan programokat indítanak, amelyek arra ösztönzik az embereket, hogy vigyék vissza használt ruháikat a boltokba, hogy azok új életet kezdhessenek másvalakinek a ruhás szekrényében.

Salzman szerint 2023-ban még több olyan innovációval fogunk találkozni, amelyek a fenntarthatóságot segítik elő. Példaként új kiszállítási módokat, a karbonlábnyomról élelmiszerekre kerülő tájékoztató címkéket, az árvízveszélyes helyeken alkalmazott „szomjas” aszfaltot, a légkondicionálás iránti igényt mérséklő ultrafehér festéket és városi erdőségeket említ, amelyek mind hozzájárulnak a biodiverzitás megőrzéséhez, mérséklik a hőmérsékletet és csökkentik a légszennyezést.

A szakember arra is rámutat, hogy miközben a világ globális energiaválsággal és emelkedő inflációval küzd, egyre több ember mond le a repülőutakról, és választja helyettük az egészéjszakás busz- vagy vonatközlekedést. A Pinterest kimutatása szerint a vonatutazásra – akár az egészéjszakásra is - vonatkozó keresések 205 százalékkal(!) emelkedtek csak az elmúlt egy évben.

A károsanyag-kibocsátás redukálásának lehetősége ma már a dohányzás esetében is elérhető, hiszen a füstmentes technológiák lényegesen kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, mint az égéssel és füsttel járó hagyományos dohánytermékek.

Az elismert trendkutató közelmúltban kiadott elemzésében egyébként összesen 5 meghatározó trendet azonosított, amelyek hatással lesznek a 2023. év mindennapjaira: a növekvő klímaszorongás által táplált környezettudatosságon túl az otthon biztonságába való bezárkózás, a kapcsolat elveszítése a valósággal, a dolgok radikális átalakítására vonatkozó erős késztetés - és a zenehallgatás iránti fokozott igény, ami alkalmasnak tűnik a megbolondult világban némi nyugalom sugárzására. 


Forrás: mfor.hu, Fotó: Pixabay

Címkék: klímaváltozás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Előtérben a hazai vetőmagszektor védelme, fejlesztése – Van ok ...

A világ folyamatos változásban van. Nem kell igazán messzire tekintenünk, hogy lássuk, egyik oldalról a gazdasági ...