TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés
Szemét a szántóföldön: a gazda válik „bűnössé”, ha nincs meg a tettes

Szemét a szántóföldön: a gazda válik „bűnössé”, ha nincs meg a tettes

Hírek - 2023.03.14

Nem kellemes látvány a szántóföldre kidobott hulladék, és az a faramuci helyzet vele kapcsolatban, hogy ha nem sikerül elcsípni a szemetelőt, akkor onnantól a gazda a felelős a kéretlen „ajándékért”.

Hirdetés

Sok gazdálkodó csak a tavasz elején szembesül azzal, ha a tél folyamán „kedves” ismeretlenek szemetet hagytak a földjén. Az alkalmi hulladéklerakó persze nemcsak esztétikai probléma, és nemcsak a gazda bosszantását lehet elérni vele, de olyan bűntett, amelyet a rendőrség eljárás keretében szokott kivizsgálni. A helyzet megítélése pedig sokkal szigorúbb, ha veszélyes hulladék is akad a lomok között.

A szemetelők elsősorban kényelemből választják azt a megoldást, hogy egy távoli szántóföld végébe helyezik le a feleslegessé vált hulladékukat. Ha ügyetlenek voltak, akkor a kidobott holmik között hivatalos iratok is akadnak, vagy olyan tárgyak, amelyek alkalmasak az elkövető azonosítására.

Hasonló problémával szembesült a napokban a John Deere Fanok Hungary nevű Facebook-csoport egyik tagja is, aki természetesen bosszankodva mutatta meg a táblája végén készített fotókat a többi követőnek.

„Az érzés, amikor ráfordulsz a földedre, leírhatatlan”

– posztolta ki ironikusan az illető, a látvány pedig tényleg elborzasztó, hiszen jókora területen szórtak szét ismeretlenek elsősorban papír és műanyag hulladékot a földjén. A John Deere Fanok nem is maradtak adósok a kommentekkel:

„Nagy szemétség az ilyen”

– szólt hozzá valaki kétértelműen, a többi (jogosan) indulatos kommentet pedig itt inkább nem idéznénk, hiszen nem túl szalonképesek. Mit is lehet tenni, ha illegális hulladék kerül a földünkre? Sok gazda ezt be sem jelenti, hiszen attól tartanak, hogy a hatóságok majd éppen őket büntetik meg, vagy legalább az elszállítás költségét rájuk terhelik.

Szemét a szántóföldön: a gazda válik „bűnössé”, ha nincs meg a tettes

Fotó: John Deere Fanok Hungary/Facebook

További fotókért KATT A KÉPRE!

A jelenlegi magyar szabályozás szerint a szennyező fizet, vagyis a felmerülő költségek megfizetéséért a hulladékot termelő, a hulladék birtokosa vagy a hulladékká vált termék gyártója a felelős – nézett utána az Agroinform.

A gyakorlatban sajnos tényleg az a helyzet, hogy ha a szemetelőt nem lehet azonosítani, akkor a „használóra” hárul a felelősség, vagyis arra, akinek a földjére kéretlenül kihelyezték a szemetet. A közterületen hagyott hulladék esetében például a települési önkormányzat köteles az elszállításról gondoskodni, míg a szántóföldnél ez a gazda feladata.

Címkék: szemét, hulladék, illegális, lerakás, szántóföld, gazda, felelős, rendőrség
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

12% feletti lejtőkön történő gazdálkodás technológiai ...

Magyarország 32%-a 200 méternél magasabban fekvő dombság. A dombvidékeken elhelyezkedő szántóföldek az eróziónak ...