TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,15
USD: 355,93
CHF: 389,93
GBP: 453,06
Hirdetés
Hatékonyan, lépésről lépésre

Hatékonyan, lépésről lépésre

Hírek - 2023.03.13

A márciusi hőmérséklet emelkedése mellett a nappalok is hosszabbak, a természet láthatóan megmozdult, virágzik a mandula, a som. A biológiai nyugalmi időszak végén csak az időjárás szab határt a vegetáció indulásnak, amit kényszernyugalmi állapotnak hívunk.

Az őszi vetéseknél az első fejtrágyák kijuttatásra kerültek. A hasznosulás a csapadékhiány miatt gyenge. A Yara N-Tester mérések alapján 40-90 kg/ha közötti a kalászosok nitrogénigénye, fajta, talaj, és csapadékellátás függvényében. A februári-márciusi fagyok látható nyomot hagytak főként a kalászosok levelein, de a hótakaró nélküli száraz hideg az őszi káposztarepcében is változó mértékű levélvesztést okozott.

Hatékonyan, lépésről lépésre

2023 márciusában a kalászosok és repce tápanyagellátásánál két döntő tényezőt kell figyelembe venni: Az egyik a kijuttatott nitrogén fejtrágya hasznosulása, a másik, hogy ősszel történt-e alaptrágyázás, és ha igen, az növényigény szerint, vagy csökkentett mennyiségben juttattuk ki a foszfort és a káliumot. A tavaszi tápanyagellátás során vegyük figyelembe, hogy a makroelemek hatékonysága jelentősen növelhető a jól időzített mikroelem ellátással.

Az elmúlt napokban sokan kerestek meg, hogy milyen megoldással lehet a búza, repce nitrogén éhséget csökkenteni, ha nem lesz érdemi csapadék? Ez a kérdés nem csak nálunk vetődik fel, az európai kontinens nagy része újra csapadékhiánnyal küzd. A Yara kutatói folyamatosan dolgoznak a problémán, hogy hogyan és milyen mértékben pótolható az elmaradt fejtrágya hatás. Az irodalmi adatok és a nemzetközi tapasztalat alapján a talajon kiadott 30 kg nitrogén hatóanyag, 6 kg levélen keresztül kiadott mennyiséggel arányos. Ehhez a YaraVita Thiotrac-ot javasoljuk - ha korábban nem volt kén kijuttatva, - 5 l/ha dózisban. Egyéb helyzetben a YaraVita Safe N 10-20 l /ha mennyiségben lehet megoldás.

Az őszi vetésű növények fejlettsége erősebb a tavalyi állapotnál, de érdemes ásó próbával megvizsgálni a gyökérzetet, és levélanalízissel ellenőrizni a tápelem-ellátottságot. Ezek segítenek a döntésben, hogy a kijuttatáshoz melyik összetételt válasszuk. A fagy sokhelyen visszavetette a növényállományt, látható a levélvesztés, és sok kalászosnál lassú a bokrosodás, az új gyökérszőrök képződése lassú az alacsony talajhőmérséklet okán. A gyökérfejlődésben hatékonyan segít a magas foszfortartamú lombtrágya; a YaraVita Kombiphos vagy YaraVita Zeatrel 2-3 l/ha mennyiségben. A felvehető foszfor jelenléte a nitrogénhatékonyság miatt is fontos. Hiány esetén alacsonyabb a kijuttatott nitrogén termésre gyakorolt hatása.

Kalászosoknál a következő kijuttatás a növényspecifikus YaraVita Gramitrel legyen.  Már 2 l/ha dózissal 534 g Mg-t, 102g Cu-t, 176 g Zn-t, 300 g Mn-t, és 128 g N-t adunk a növénynek. Az őszi káposztarepcében a YaraVita Brassitrel Pro növényspecifikus lombtrágyát alkalmazzuk. A magas bór, magnézium, mangán, molibdén mellett az olajos növények számára fontos kalciumot is tartalmazza. A YaraVita Brassitrel Pro össz tápelemtartalma 444 g/l. Az olajos növények mellett szója, mák, bab, káposztafélék, és hagyma kultúrákban is javasolt alkalmazni.

A tavaszi vetésű növények alaptrágyázásához a YaraMila komplex műtrágyacsaládot javasoljuk. A magas hatóanyag, a széles mikroelemsor, és a kimagasló vízoldható foszfor-tartalom minden növény esetében könnyen felvehető tápanyagot biztosít. Kifogástalan a szórásképe, alkalmazható teljes felületre szórással, emellett vetéssel egymenetben történő kijuttatása kifejezetten javasolt.

A döntésnél vegyük figyelembe a műtrágyák közötti kémiai és fizikai különbséget, ami a hatékonyságot is alapvetően befolyásolja. Olyan műtrágyát válasszunk, amely a gazdasági szempontok mellett a növény igényével is találkozik. Ha kevés a csapadék tavasszal, a vízoldékonyság különösen nagy hangsúlyt kap a technológiában.

A termékcsalád tagjai széles P/K aránnyal rendelkeznek, ami lehetővé teszi a különböző talajtípusokra való adaptálását. Fontos szempont a magas hatóanyag. jó hír a termelőknek, hogy egyes összetételeknél az NPK tartalom 2023-ban tovább növekedett. A YaraMila 10-24-24-es 58 % hatóanyagtartalma kiemelkedő az összetételek között. A YaraMila 16-27-7-es ideális összetétel a tavaszi „kapás” növények start indításához. További összetétek: a YaraMila 8-20-28, 10-13-25, és 14-14-21.

A tavaszi vetéseknél, de különösen a kapásoknál a korai és osztott kijuttatás a kezdeti fejlődést segíti, ebbe a koncepcióba ajánljuk a Yara NP Starter-t (10,5 % nitrogén, 47 % foszfor) bór és cink kiegészítéssel.

A termékválasztásnál és döntésnél figyeljünk, hogy akció nélkül is lehet jó az ár. Beszerzéssel és árral kapcsolatban kérjük érdeklődjön kereskedő partnereinknél, egyéb kérdés esetén pedig keresse a Yara Hungária szaktanácsadóit. A Yara 2023-ban is világos választ ad a tápanyagellátás kérdéseire. További információk megtalálhatóak a www.yara.hu oldalon.
 

Hatékonyan, lépésről lépésreTóth Gábor

+36 30 689 8094


 

Címkék: yara, műtrágya, tápanyagpótlás, tápanyagellátás, nitrogén
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Korszerű fejési rendszerek – Második rész

A mai technológia lehetővé teszi a tejtermelő gazdaságok számára, hogy robotok segítségével automatizálják az ...