TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Már tudjuk, meddig tart az orosz-ukrán háború, ami az egész magyar gazdaságnak fáj

Már tudjuk, meddig tart az orosz-ukrán háború, ami az egész magyar gazdaságnak fáj

Hírek - 2023.03.13

Magyarország is alaposan megszenvedi a szomszédban dúló orosz-ukrán háborút, amely elemzők szerint még korántsem közeledik a végéhez, bár a támadók már a gyengébb technikát kénytelenek használni.

Bő egy éve húzódik az orosz-ukrán háború, lassan kezdjük megszokni, hogy a szomszédunkban folyamatos a fegyverropogás, és már megtanultunk együtt élni a konfliktus eredményeként kialakult energiakrízissel és a nyomában járó, magas inflációval.

De vajon meddig tart még az értelmetlen öldöklés? Mára teljesen nyilvánvaló lett, hogy a nyugati hatalmak által több tízmilliárd euróval támogatott Ukrajnát Oroszország nem képes legyűrni, az inváziót mégis folytatják, hogy legalább részsikereket tudjanak felmutatni.

A Portfolio.hu alapos elemzést készített arról, hogy mikorra várható a háború befejeződése, és ezzel együtt az életünk normális mederbe való visszatérése. Nos, nincsenek jó híreik, annak ellenére, hogy Oroszország sokkal nagyobb tempóban használja fel a rendelkezésre álló fegyvereit, mint ahogy azokat pótolni tudná a meglévő raktárkészletből vagy a gyárakból.A veszteségeik tetemesek, nagyjából 1800 darab tank (bő felük T-72-es, de legalább 50 darab, a legmodernebbek közé sorolt T-90-es páncélos is van köztük), valamint 77 darab merevszárnyas katonai repülőgép, 79 darab helikopter, illetve 12 hadihajó, az emberveszteségről nem is beszélve, pedig január közepére az eredeti állomány közel 50 százaléka bizonyíthatóan odaveszett.

Putyin elnök hadserege még mindig rengeteg páncélossal rendelkezik, ám ezek egyre nagyobb arányban a hadrendből régen száműzött, kevésbé hatékony tankokat jelentenek. Az oroszok képesek tehát még jó ideig folytatni az inváziót (erre a következtetésre jutott nemrég a litván katonai hírszerzés is), ám az elavult technika alighanem gyengébb erejű támadásokat, illetve az eddigieknél is nagyobb mértékű veszteségeket fog eredményezni. Ukrajna nyugati segítséggel meg tudja védeni magát, a háborút azonban egyedül nem zárhatja le – a békekötés, vagy legalább a fegyverszünet szinte csak az orosz szándékon múlik.

(Fotó: Dmitrij Buhancov/Pixabay)

Címkék: orosz-ukrán háború, magyarország, gazdaság, infláció, békekötés, gyenge, technika, veszteségek
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Több mint 40 százalékkal kevesebb traktort vásároltak 2023-ban

Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 288,4 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket ...