TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Bolygónk legnagyobb élőlényét megtalálták a föld alatt, sokkal termetesebb, mint a 170 tonnás kék bálna

Bolygónk legnagyobb élőlényét megtalálták a föld alatt, sokkal termetesebb, mint a 170 tonnás kék bálna

Hírek - 2023.03.11

Az óceánok ura a kék bálna, a szárazföldeké az afrikai elefánt, a talaj mélyén viszont egy olyan organizmus él, amely mindezeknél nagyságrendekkel nagyobb. Vajon mi lehet az?

A kék bálna a 30 méteres hosszával és bő 170 tonnás tömegével egyértelműen a vizek ura, míg a szárazföldön az afrikai elefántnak nincs párja: a többnyire jámbor ormányos felnőtt hím példánya több mint 3 méter marmagasságú és 6 tonnát nyom.

A közelmúltban azonban felfedezték, hogy nem ezek bolygónk legnagyobb élőlényei, a rekordert ugyanis a föld mélyében kell keresnünk. A sötétpikkelyes tuskógombáról van szó (Armillaria ostoyae), amely Észak-Amerikában és Eurázsiában honos.

Egyetlen példánya persze nem túl termetes, viszont az idők során akkora telepeket képes alkotni, hogy valódi „szörny” válik belőle. Az Egyesült Államok északnyugati részén, a Blue Mountains hegységben találták meg azt a gombatársulást, amelynek legalább 2400 évre becsülték a korát, így nem csoda, hogy irdatlan méretűre nőtt.Hogy mekkorára? Mintegy 965 hektárosra, amely mellett nyilvánvalóan eltörpül a legnagyobb kék bálna is. A felépítése miatt nem gombák sokaságának, hanem egyetlen nagy organizmusnak tekinthetjük, a tömege pedig valahol 7 ezer és 32 ezer tonna között van.

Természetesen az emberre veszélytelen, és aligha vettük volna észre, ha a szakemberek nem kezdik el tüzesebben vizsgálgatni a szövevényes felépítését. A gombák esetében egyébként nem ritka, hogy telepeket hoznak létre, és emellett feltehetőleg olyan hálózatokat is alkotnak, amelyek egész erdőségeket kapcsolnak össze a mélyben.

A gombák és fák szorosan együttműködő rendszere azt a célt szolgálja, hogy egyrészt vízzel és tápanyagokkal (elsősorban nitrogénnel) lássák el egymást, valamint más növényeket is, cserébe pedig azt várják el, hogy időben figyelmeztessék egymást, ha ragadozó rovarok, vagy más veszélyes ellenségek bukkannak fel a közelben.

(Fotó: Else Siegel/Pixabay)Címkék: föld, legnagyobb, élőlény, kék bálna, elefánt, gomba, telep, organizmus
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Corteva a fenntartható védelmet kereső gazdák számára ...

A növénytermesztők sikere nagyban függhet a vetőmagok megfelelő, hatékony védelmétől már a vetés pillanatában. ...