TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Eszedbe nem jutna, miből készítenek „tejet”

Eszedbe nem jutna, miből készítenek „tejet”

Hírek - 2023.03.06

Manapság egyre nagyobb szerep jut táplálkozásunkban a növényi alapanyagoknak. Bizonyos növényfajok alkalmasak a hús és a tej helyettesítésére. Utóbbi esetében most újabb alternatíva lépett porondra.

Leginkább a speciális étrendet követő személyek vagy a környezettudatos életmódot folytatók választják a növényi alternatívát a tehéntej helyett. Növényi alapú tej készíthető kókuszból, különböző magvakból (mint például dió, mogyoró, kesudió, mandula), gabonafélékből, mint a tönköly, zab, rizs, hüvelyesekből, csicseriborsóból, vagy szójából. A legújabb változat pedig: a burgonyatej.

A svéd DUG vállalat élelmiszerinnovációs díjat nyert termékével, ugyanis fenntarthatóság szempontjából verhetetlennek számít. Eddig a zabtej bizonyult a leginkább környezettudatos választásnak, a burgonyatermesztéshez viszont kevesebb vízre van szükség és a szén-dioxid-kibocsátása is jóval alacsonyabb, így ebből a szempontból a krumpli a nyerő.

Egy pohár mandulatej előállításához 120 liter vízre van szükség, miközben Kaliforniában, ahol az alapanyagok nagy részét előállítják, kevés a csapadék. A szójatej is problémás ebből a szempontból, ugyanis az Amazonas-menti esőerdők egy részét kiirtották az előállítása miatt.

A burgonyatej tehát nemcsak hogy környezettudatosabb módon állítható elő, hanem laktóz-, vagy glutén-intoleranciában szenvedők is fogyaszthatják, továbbá magas a B2-, B12- és D-vitamin tartalma.

No és az íze?

A cég burgonyaitalát egyelőre csak Svédországban és Angliában lehet kapni. Azok körében, akik ott kipróbálták az újdonságot, nagyon megosztó eredmény született. A többség állítása szerint a burgonyatejjel dúsított kávéból kiérezni az ital sósságát, savanykás, keményítős ízét. 
Forrás: Joy.com

Címkék: burgonyatej, növényi, keményítő
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Indiai futókacsa tenyésztése: kezdők kézikönyve

Az indiai futókacsa tenyésztése izgalmas és kihívást jelentő hobbiként szolgálhat számos gazdának, ...