TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
Máshol se örülnek a rovarkajának

Máshol se örülnek a rovarkajának

Hírek - 2023.03.02

A közelmúltban megengedetté vált bizonyos rovarok hozzáadása az élelmiszerekhez, ami nem aratott egyöntetű sikert az Európai Unió államaiban. Németországban is azt tanácsolják a fogyasztóknak: figyeljenek a címkékre.

Az Európai Unióban a rovarok, rovarrészek és rovartartalom új élelmiszernek minősülnek; január vége óta a gabonafélékhez köthető rovarok lárvái is feldolgozhatók élelmiszerré.

Eddig csak néhány rovarfaj kapta meg ehhez a jóváhagyást. Általában nem a teljes rovar fogyasztásáról van szó (most még), hanem az abból készült paszta, vagy por kerülhet adalékként az élelmiszerekbe.

Ezért aki ódzkodik ettől is, az fordítson nagyobb figyelmet az élelmiszerek címkézésére és nem árt, ha megtanul néhány latin nevet. Minden 2021-ben kezdődött a sárga lisztféreg (Tenebrio molitor) lárvájával. Az állat egészben, szárított rovarként és por formájában is feldolgozható. Ugyanebben az évben követte a listán a vándorló sáska (Locusta migratoria). Hozzáadható fagyasztva, szárítva (szárnyak és lábak nélkül), vagy őrölve. 2022-ben hozzáadták a listához a házi tücsköt (Acheta domesticus), a felhasználás egészben, fagyasztva, vagy fagyasztva szárítva és porrá őrölve megengedett. 2023 januárjában újdonság a házi tücsök részben zsírtalanított porának adalékanyagként való jóváhagyása. És a gabonapelyhes bogár (Alphitobius diaperinus) is új 2023-ban. Mostantól pasztaként vagy porként is hozzáadható kekszekhez, tésztákhoz, vagy chipsekhez.

A teljesség kedvéért meg kell említeni, hogy egyes rovarok már jó ideje szerepet játszanak az élelmiszertermelésben. Ilyen például a vértetű (Coccus cacti), melyből a kármin festék (E 120) készül. Megtalálható például a gumicukorban, a joghurtban.

Azoknak a fogyasztóknak, akik viszolygásuk, vagy allergiájuk okán el akarják kerülni a rovarokat az élelmiszereikben, különös figyelmet kell fordítaniuk például a müzlik, a kenyér és a zsemle, a sütőkeverékek, a gabonapelyhek, tészták, pizzák, chipsek, rágcsálnivalók, húspótlók összetevőire. 
Szerző: Agrarheute.com, Fotó: Pixabay

Címkék: rovarok, élelmiszer, európai unió
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Antibiotikum-rezisztens baktériumok környezeti ...

Magyarország több száz pontján vizsgáltak két közegészségügyi szempontból kritikusnak számító baktériumfajt a ...