TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Veszélyben 3 millió hektár szántóföld hasznosítása, teljes kiszolgáltatottságban a termelők

Veszélyben 3 millió hektár szántóföld hasznosítása, teljes kiszolgáltatottságban a termelők

Hírek - 2023.02.28

A gabonafélék és az olajos magvak tekintetében súlyos piaci zavar van Magyarországon, hónapok óta áll a hazai piac. Mostanra egyre kevesebb a levegő a termelők körül.

Hamarosan kitavaszodik, el kell indítani a szántóföldi munkálatokat. Ezt a gazdálkodók súlyos pénzügyi gondjai akadályozzák, amit nem utolsó sorban az okoz, hogy nem tudják eladni a betárolt gabonájukat. Emelkedtek a költségeik, a piaci szereplők pedig bekészleteztek az ukrán szemesterményekből. Az árak a fél évvel ezelőttihez képest 30-40%-kal csökkentek. Igaz az őszi betakarítást követően a világpiaci árak is csökkenésnek indultak, de az olcsó ukrán gabona miatt a belföldi árak az EU-n belül tapasztalt árszínvonaltól is elmaradnak. A magyar termelők kiszolgáltatott helyzetbe kerültek.

A tavalyi óriási aszály és a megnövekedett költségek miatt, a termelők elvesztették biztonsági tartalékaikat, mára a gazdák többsége komoly likviditási problémákkal küzd. Nem tudják realizálni tervezett bevételeiket, romlott hitelképességük, így ennek a gazdasági évnek az eredményei nem sok jót ígérnek. Akik nyomott áron értékesítették a terményüket, nem tudják fedezni belőle az optimális mennyiségű inputanyagok költségeit, pedig csak emellett lenne garantálható a stabil terméshozam.

A 2023-as évre hektáronként – bérleti díjak nélkül – 450-500.000 Ft a költség. 90.000 Ft/t-s búza ár mellett egyértelmű, hogy nem éri meg a termelés, még átlagos időjárás esetén is veszteség keletkezik. Az ellenőrzés nélkül beáramló ukrán gabona mellett még az is kérdéses, hogy eladható lesz-e az új termés.

Ilyen körülmények között komoly veszélybe kerülnek azok a vállalások is, amelyeket az Agrárminisztérium a magyar Stratégiai tervben vállalt. A bruttó hozzáadott érték 53 %-kal, az export 57 %-kal kellene, hogy növekedjen ebben a ciklusban.

Azonnali tagállami és uniós intézkedésre van szükség a termelők védelmének érdekében, hogy ne érje őket további veszteség. Gondoskodni kell az élelmiszerbiztonságról, a bejövő importnak minden szempontból meg kell felelnie a minőségi követelményeknek.

Ezek a létfontosságú döntések 150 ezer termelőt és 1 millió földtulajdonost is érintenek. A termelők türelme és lehetőségei egyre inkább fogyóban vannak.
 
Forrás: MOSZ

Címkék: szántóföld, gabona, olajos magvak
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A KITE Zrt. megoldásai az állattenyésztés területének ...

Május 2-4. között került megrendezésre a XXXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok a Hód-Mezőgazda Zrt. ...