TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Versenyképes kalászosgyomirtás KITE technológiával

Versenyképes kalászosgyomirtás KITE technológiával

Hírek - 2023.02.28

A versenyképes gabonatermesztés elengedhetetlen technológiai eleme a sikeres gyomirtás. A jól átgondolt növényvédelmi technológia, a gyomflórának megfelelő gyomirtószer-választás nagyban hozzájárul a termésbiztonsághoz, a ráfordítások megtérüléséhez és a nagy terméshozam eléréséhez.

Az őszi búza víz- és tápanyagszükségletének jelentős részét a bokrosodás és a szárbaindulás időszakában igényli. A bokrosodás végére a tenyészőcsúcsban befejeződik a kalászka differenciálódása, majd az ezt követő időszakban a már kialakult kalászkezdemények megőrzése és a fejlődésének elősegítése a cél, ezért ebben az időszakban kulcsfontosságú, hogy a gabonának a forrásokért ne kelljen versenyeznie a gyomokkal.

A gyomirtószer-választás során ideális esetben a gyomok fejlettségéhez kell igazodnunk, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül a kultúrnövény fenológiáját sem a fitotoxicitás elkerülése végett. Az elmúlt évek száraz tavaszi időjárása miatt az őszi búza bokrosodása az országban több helyen is elmaradt a kívánatostól, nem tudott kialakulni a gyomelnyomó képessége, a zárt állomány, illetve a mélyről csírázó gyomok kelése is elhúzódott.

A XXXII. Keszthelyi Növényvédelmi Fórumon elhangzott a Hatodik Országos Szántóföldi Gyomfelvételezés (2018-2019) eredménye, mely alapján az őszi gabonában a tíz leggyakoribb gyomnövényből kilenc kétszikű.

A felületi borítottság alapján gabonában a gyomfajok sorrendje:

  1. tyúkhúr (Stellaria media)
  2. parlagfű (Ambrosia artemissifolia)
  3. nagy széltippan (Apera spica-venti)
  4. borostyánlevelű veronika (Veronica hederifolia)
  5. ebszékfű (Tripleospermum perforatum)
  6. apró szulák (Convolvulus arvensis)
  7. szulákkeserűfű (Fallopia convolvulus)
  8. pipacs (Papaver rhoeas)
  9. mezei árvácska (Viola arvensis)
  10. mezei acat (Cirsium arvense) 

A KITE technológiában a gabona posztemergens gyomirtására a Corte SE készítményt javasoljuk. A Corte SE három hatóanyag kombinációját tartalmazza, melyek hatásspektruma kiegészíti egymást, a floraszulam ALS gátló hatással rendelkezik, míg a hormonrendszerre hatók közül az aminopiralid piridin-­­karboxilsav˗származék, a 2,4-D fenoxi-alkán-karbonsav. Mindhárom hatóanyag szisztemikus, de eltérő módon fejti ki hatását, ezért a rezisztencia kialakulásának a veszélye minimális. A Corte SE kiváló hatást biztosít a tyúkhúr, a parlagfű, az ebszékfű, a pipacs, a mezei árvácska, a ragadós galaj, illetve a mezei acat ellen. Az Országos Szántóföldi Gyomfelvételezés sorrendjében ugyan nem szerepel, de a komoly problémát jelentő árvakelésű napraforgó – imidazolinon-, illetve szulfonilurea-toleranciával rendelkezők – ellen is kiváló hatékonyságot biztosít.

Versenyképes kalászosgyomirtás KITE technológiával

Corte SE hatása a mezei acatra
 

A Corte SE-t tavasszal a kultúrnövény 3 leveles állapotától egészen két nóduszos fejlettségéig lehet kijuttatni, ebben az idő intervallumban a gabona gyomnövények tömeges kelése lezajlik. A magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 leveles, a ragadós galaj 3-4 levélörvös, a mezei acat a tőlevélrózsás állapotában a legérzékenyebb a készítményre. A magról kelő gyomok ellen elegendő a 0,8 l/ha, az évelő fajok esetében viszont már indokolt az 1,0 l/ha dózis használata a megfelelő hatás elérése érdekében. A készítmény 5 °C feletti hőmérsékleten már hatékony, illetve más növényvédő szerrel pl.: Vantex CS, Stamina, Revycare, valamint növénykondicionáló szerrel pl.: Dell” Agro Plus-szal keverhető. A készítményt 200-250 l/ha lémennyiséggel és közepesen durva cseppméret alkalmazásával javasoljuk kijuttatni.

A kalászosok növényvédelmével kapcsolatos további információkkal kapcsolatban keresse agronómiai üzletkötő szaktanácsadóinkat!
Versenyképes kalászosgyomirtás KITE technológiával

 

 

 

Címkék: corte se, gyomirtás, kalászos, kite zrt.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Növényvédelmi gépek és permetező drónok kötelező ...

A növényvédelmi gépeket – ide értve a permetező drónokat – gyártó és/vagy forgalmazó vállalatokat ...