TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
Takarmánygyártók: az állattartók felelős partnerei

Takarmánygyártók: az állattartók felelős partnerei

Hírek - 2023.02.23

Az elmúlt két év precedens nélküli terheket rótt a mezőgazdaságra, benne az állattenyésztésre és a takarmánytermelésre; a nehézségek áthidalásában a kormány az ágazat segítségére sietett, és így lesz ez ebben az évben is – jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára a takarmánygyártó, gabona- és fehérjenövény kereskedő cégcsoport (UBM) nemzetközi szakmai napján a tárca közleménye szerint.

Farkas Sándor a siófoki rendezvényen elmondott köszöntőjében röviden összefoglalta az agrárágazat elmúlt évtizedben elért eredményeit. Úgy fogalmazott: a magyar mezőgazdaság és az élelmiszeripar 2010 óta jelentős fejlődésen ment keresztül, hatékonysága és eredményessége is javult. A mezőgazdaság kibocsátása 2010 és 2021 között 27 százalékkal, az élelmiszeripar teljesítménye pedig 42 százalékkal bővült. Az egy hektárra jutó hozzáadott érték ugyanebben az időszakban több mint két és félszeresére nőtt. Ez az érték Írország után a második legjobb eredmény az Európai Unióban, és messze meghaladja az unió egészének 26 százalékos értékét. A mezőgazdaságban a reáljövedelem 111 százalékkal emelkedett, ami a harmadik legjobb eredmény az unióban.

A mezőgazdasági beruházások is látványosan bővültek 2010 és 2022 között, a gazdálkodók 2021-ben 542 milliárd forintot költöttek fejlesztésekre, 70 százalékkal többet, mint 2010-ben - fejtette ki az államtitkár.

Farkas Sándor leszögezte: az elért eredmények nem jelentik azt, hogy minden rendben lenne és ne lenne tennivaló. Az egyik legjelentősebb kihívásként jelölte meg az állattenyésztés és a növénytermesztés egyensúlyának helyreállítását.

Az államtitkár említést tett az orosz-ukrán háború, a rendkívüli aszály, az inputárak növekedése, a munkaerőhiány, az elszabadult energiaárak és a szankciós infláció okozta válságidőszakról, amely eddig ismeretlen megoldásokat igényelt valamennyiünktől. A korábban megindult, de a háború által a termény-, gáz-, áram- és műtrágyapiacon világszerte felerősített extrém szintű áremelkedések hatásainak és következményeinek kezelését az agrárpolitika kulcsfontosságú és központi kérdésének nevezte.

Farkas Sándor úgy fogalmazott: a takarmány-előállítók és az állattartók egymásrautaltsága nem szorul magyarázatra. Annak érdekében, hogy kapcsolatuk a nemzetgazdaság egésze számára gyümölcsöző legyen, fontos cél, hogy az európai takarmánygyártás legyen tudásvezérelt, megbízható és felelős partnere az állattartásnak. Biztonságos terméket kell előállítani, minél fenntarthatóbb termeléssel.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a magyar takarmányipar szakmai és műszaki felkészültsége nagyon magas, minden adott tehát a jó minőségű takarmány előállításához, amely nélkülözhetetlen Magyarország biztonságos takarmányellátásához” - mondta az államtitkár a tárca közleménye szerint.

A konferencián együttműködési megállapodás is született a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az UBM cégcsoport között. 
Forrás: AM

Címkék: agrárminisztérium, ubm, takarmánygyártók, állattartók
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Lótücsök ellen egyszerűen, hatékonyan: 6 kiváló tipp, hogyan ...

Lóbogár, lótetű, lótücsök – bár Magyarország egyes tájegységein más és más a nevük ezeknek a kártevőknek, ...