TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Hamvazószerda: kezdődik a nagyböjti időszak

Hamvazószerda: kezdődik a nagyböjti időszak

Hírek - 2023.02.22

Ma van hamvazószerda, a farsangi időszak lezárása, a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdete.

Hamvazószerda nyitja meg a negyvennapos böjtöt, amellyel a keresztények húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére készülnek. A vallásos gyakorlat középpontjában ebben az időszakban a bűnbánat, a lelki megtisztulás, az áldozatvállalás és a könyörgés áll. A XI. századig a böjt még annyira szigorú volt, hogy késő délutánig semmit nem ettek a hívek, ezen kívül a böjti napokon húst, tejterméket és tojást egyáltalán nem fogyaszthattak. Az egyház mára jelentős mértékben enyhített a böjti szabályokon: csak hamvazószerdára és nagypéntekre ír elő szigorú böjtöt. Ez azt jelenti, hogy a 18 és 60 év közötti hívek a nap folyamán háromszor étkezhetnek, és csak egyszer lakhatnak jól, valamint ezeken a napokon és a nagyböjt többi péntekjén arra kéri 14 évnél idősebb tagjait, hogy ne fogyasszanak húst.

A katolikus hívek hamvazószerdán a szentmiséken hamvazkodhatnak.  Ennek előzménye a IV. századig nyúlik vissza, amikor a nyilvános bűnbánatot tartó és nagycsütörtökön feloldozást nyerő bűnbánók nagyböjt első napján mezítláb, zsákszerű vezeklő ruhában, a templom kapujában várták a püspököt, aki a templomba vezette őket. Elmondták a bűnbánati zsoltárokat, majd a püspök a fejükre tette a kezét, megszórta őket hamuval, kirótta a penitenciát és meghintve őket szenteltvízzel, kiutasította őket a templomból, miként az Úr kiutasította Ádámot a paradicsomból. A vezeklők ezek után nagyböjtben egészen nagycsütörtök napjáig nem mehettek be a templomba, csak az ajtóban állhattak meg és a betérő hívek imádságát kérték. Eleinte a hamuval való megszórás csak nyilvános bűnbánók szertartása volt, ám később a hívek közül sokan, csupán alázatosságból szintén meghintették magukat hamuval.

A X. századtól terjedt el, hogy az atyák az előző évben, virágvasárnap megszentelt pálmaág, Magyarországon a fűzfa barkájának elégetéséből visszamaradt, átszitált hamut megáldották. Miután a nyilvános vezeklés a 14. században megszűnt a hamvazkodás szertartása lett a nagyböjt kezdete. A pap ekkor keresztet rajzol a hívő homlokára a hamuval, vagy a fejére hinti a hamut, a következő szavak kíséretében: „Ember, emlékezz rá, hogy porból vagy és porrá leszel”.

Címkék: hamvazószerda, hamvazkodás, nagyböjt
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Előtérben a hazai vetőmagszektor védelme, fejlesztése – Van ok ...

A világ folyamatos változásban van. Nem kell igazán messzire tekintenünk, hogy lássuk, egyik oldalról a gazdasági ...