TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
A növényvédőszer-felhasználásnál sem szerencsés a fűnyíró elv

A növényvédőszer-felhasználásnál sem szerencsés a fűnyíró elv

Hírek - 2023.02.14

A fenntartható mezőgazdaság Magyarország számára is létkérdés, de a gazdálkodók érdekeit is szem előtt kell tartani – jelentette ki Nagy István agrárminiszter annak kapcsán, hogy bemutatkozó látogatáson fogadta hivatalában Julia Gross német nagykövetet.

A tárcavezető kiemelte, nagyon fontos és komoly gazdasági együttműködés jött létre Magyarország és Németország között, amit szeretnének tovább fejleszteni. A miniszter arra emlékeztetett, hogy 2022-ben rekordforgalmat ért el mind az agrárexport, mind a Németországból származó termékek behozatala. Mint rámutatott, Magyarország számára kiemelten fontos, hogy Németország milyen irányba tart.

Hangsúlyozta, "a Közös Agrárpolitika (KAP) vonatkozásában egy új fejezet kezdődik és olyan fejlesztési irányaink és terveink vannak, amelyek Berlin számára is fontosak". Kiemelte, elengedhetetlen, hogy az együttműködés kiváló legyen, mert ennek mentén gazdasági partnerségek is kialakulhatnak a két ország között. „A technológiai fejlesztések terén és a precíziós eszközök vonatkozásában is szeretnénk Németországra támaszkodni" - tette hozzá Nagy István.Kifejtette, a fenntartható mezőgazdaság Magyarország számára is létkérdés, de a gazdálkodók érdekeit is szem előtt kell tartani. Magyarország egyetért azzal az európai uniós kezdeményezéssel, hogy csökkentsük a növényvédőszer-használatot, annak mértékét azonban meg kell vizsgálni. Hiszen Magyarország az uniós csatlakozásakor már mérsékelte a kibocsátást és most is van olyan tagállam, amelyhez képest harmadannyit használ. Az egységes 50 százalékkal történő csökkentés így versenyhátrányba hozná a magyar gazdálkodókat. „Elkötelezettek vagyunk a természet megóvása mellett, ugyanakkor a termelők versenyképességét is szeretnénk megvédeni” - emelte ki Nagy István. A miniszter elmondta, párbeszédet kell folytatni arról is, hogy minden Európába érkező élelmiszerre ugyan azok a követelmények vonatkozzanak, mint amit az unió a közösség tagjainak előír. 
Forrás: AM, Fotó: Fekete István

Címkék: magyar, német, nagy istván, julia gross
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Így hatékony a kukorica fej- és lombtrágyázása!

Tavasz végén, nyár elején, májusban már elindulnak a tápkultivátorok, melyekkel a kukorica vetésidejétől és ...