Állati eredetű gyanta a belga csokiban?
Hírek - 2023.02.06
A rovarfehérjék már egy ideje velünk vannak mindennapi élelmiszereinkben, és mi nem tudunk róluk. Van, amelyiket E-számmal jelölik. Nem is gondolnánk, hogy a legfinomabb cukorka, csoki, vagy felvágott fogyasztásakor rovar eredetű összetevőt is beviszünk a szervezetünkbe. Pedig de.
Az Európai Bizottság döntése értelmében a házi tücsökkel már négy olyan rovarfajta van, amely a kereskedelmi forgalomban élelmiszerként és élelmiszer-összetevőként jelenhet meg az Európai Unióban. Válaszul Nagy István agrárminiszter február 1-jén, szerdán jelentette be, hogy módosítják az élelmiszerek jelölési rendeletét. Így a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők lesznek a boltok polcain.
Ugyanakkor mindennapi életünk során már most is rengeteg édességben, csokiban, húskészítményben, gyümölcskészítményben ott vannak a rovareredetű összetevők. A Pénzcentrum összeszedte, melyek ezek, és milyen termékekben fogyasztjuk őket nap, mint nap. Ilyenek például a kármin és a sellak. A kármin vagy kárminsav E120 kód alatt található meg a csomagolásokon, míg a sellak az E904-es kód alatt. A kárminokat és a kárminsavat a kosnilból állítják elő, amely a bíbortetű nőnemű példányainak szárított testéből áll. A kárminsavat színezésre használják, főként a vörös, sötétvörös árnyalatok elérése érdekében. Megtalálható cukorkákban, desszertekben, gyümölcskocsonyákban, húskészítményekben, italokban, joghurtokban. Gyakran a kármin adja a bevonatos cukorkák, drazsék közül a pirosak színét, így megtalálható többek között az M&M’s drazsékban, a franciadrazséban, a dunakavicsban. Édességekben szintén találkozhatunk az E120 adalékkal színezőanyagként, lehet a rózsaszín bevonatú fánkokban vagy mignonokban, a marcipán tortadíszekben, gyümölcsös töltött csokikban, mint például a Tibi, Vadász. Emellett még péksüteményben és baconízesítésű kekszben (Tuc) is felhasználják.
De húskészítménybe is kerül kárminsav. Ott van rengeteg löncshúsban, felvágottban, párizsiban (Pick Harmónia, Pápai Sliced Bologna Sausage, Finonimo, eFeF), virsliben (Kaiser Frankfurter Party, PICK Pickolino, Finonimo), májkrémben (Kaiser, Finonimo), debreceni és lecsókolbászban (Hetvenhetes, Kaiser) és füstölt parasztkolbászban is.
A sellak pedig egyfajta állati eredetű gyanta, amit kozmetikai termékekhez, padló- és bútorfényező szerekhez, gyógyszerekhez és élelmiszerekhez adnak hozzá, hogy a felületük fényes legyen. Csomagolt édességekben, gyümölcsökön, kekszekben, ostyákban, gabonapelyhekben, drazsékban is megjelenik az E904. Márkák szerint megtalálható a Perle d’Or Belgian Seashells belga csokoládépralinénál, a Dr Gerard csokiba mártott keksznél, a Kalifa Granada csokiba mártott termékeinél, a Harry Potter Bertie Bott’s Beans ízesítettcukorka-válogatásnál, a Kometa Malabo gyümölcskosárnál, a Rollo és Goodwill Decor Collection gabonagolyóknál, a Szerencsi Paleobon tökmaggal dúsított eritrtites étcsokoládénál, vagy éppen a Nobilis csokoládés aszalt gyümölcsös termékeinél.
A kép illusztráció
Forrás: Index.hu, Fotó: Pixabay
Címkék:A kalászos gabonák őszi gyomosodásáról – Gyomfajok ...
Ismét a legjobbak között: Az RWA elnyerte a Business Superbrands ...
Väderstad növeli a Spirit gabonavetőgépek kapacitását
Elmarad a januári AgrárgépShow, de az AGROmashEXPO meg lesz ...
Javában tart a tavaszi vetőmag szezon – Újdonságok az RWA ...
Vízmegtartás, talajélet – HORSCH termékek az észszerű ...
Vadkár jogi esetek – Amikor az igazságszolgáltatást felváltja a ...
Nyest vagy menyét: Mi lakik a padláson, mi pusztítja a tyúkokat?
Árvakelés az őszi vetésekben
Mennyi a hal ára idén karácsonyra? Mutatjuk!