A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Terragro Klima febr
Genezis Green Max
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Tücsök és bogár: avagy mi kerül a boltok polcaira?

Tücsök és bogár: avagy mi kerül a boltok polcaira?

Hírek - 2023.02.02

Az Európai Unióban elég erős törekvések vannak arra vonatkozóan, hogy a fehérjehiány miatt az embereket a magas fehérjetartalmú rovarok fogyasztása felé tereljék.

Tücsök és bogár: avagy mi kerül a boltok polcaira?


Magyarország nem támogatta a rovar összetevők új élelmiszerként való forgalomba hozatalának engedélyezését. Nincs komoly fehérjehiány, ezért hazánk nem tartja indokoltnak a rovarok élelmiszerként történő fogyasztását az EU-ban. Mivel azonban a tagállamok többsége megszavazta a kérelmeket, így a Bizottság elfogadta azokat. Fontos kiemelni, hogy az engedélyezett rovarok felhasználása most még nem kötelező az élelmiszerekben, ez csupán egy új, választható összetevő.

Az elmúlt napokban számos megkeresés érkezett a Nébih-hez is: igaz-e, hogy hamarosan bármiféle jelölés nélkül tehetnek „tücsköt, bogarat” az élelmiszerekbe az előállítók. Mint azt a Nébih közölte: a hír ebben a formájában nem igaz.

A rovar alapú élelmiszerek ún. új élelmiszernek minősülnek. E kategóriába soroljuk azokat az élelmiszereket, melyeknél nem igazolt, hogy 1997. május 15-ét megelőzően hagyományosan fogyasztották az EU területén.

Az új élelmiszerek kizárólag szigorú ellenőrzés alapján, uniós szintű engedélyeztetést követően hozhatók forgalomba. Az új összetevők biztonságosságának átfogó értékelését az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) végzi, majd a jóváhagyásról egy tagállami képviselőkből álló testület dönt. Pozitív döntés esetén az EU Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt.

Jelenleg hat érvényes „rovaros engedély” van az EU-ban, a szárított Tenebrio molitor lárva (közönséges lisztbogár), fagyasztott, szárított és por formában lévő Locusta migratoria (keleti vándorsáska), közönséges lisztbogár fagyasztott, szárított és por formájában lévő lárvája (Tenebrio molitor lárva), fagyasztott, szárított és por formában lévő Acheta domesticus (házi tücsök), az Acheta domesticusból (házi tücsök) előállított, részben zsírtalanított por és a fagyasztott, pépesített, szárított és por formában lévő Alphitobius diaperinus-lárvák (alombogárlárvák).

Ezek csak az engedélyekben szereplő előírások (pl. termékkategóriák, amelyekben felhasználhatóak, maximális mennyiségek, jelölési követelmények és specifikációs előírások, mint a feldolgozás előtti táplálékmegvonás) szigorú betartása mellett hozhatók forgalomba. Például az „Acheta domesticusból (házi tücsök) előállított, részben zsírtalanított porból” a sokmagvas kenyér 100g-ja legfeljebb 2g-ot tartalmazhat.

Mint minden összetevőt, az engedélyezett rovarokat is kötelező jelölni az élelmiszerek csomagolásán. A forgalomba hozatalt engedélyező végrehajtási rendeletek a feltüntetendő pontos megnevezést is tartalmazzák.

Emellett – ahol releváns – az allergiás keresztreakcióra való kötelező utalásról is rendelkeznek.

Ahogy a jelenlét elhallgatásától, úgy attól sem kell tartani, hogy E-számnak „álcázva” rejtik el a rovarok jelenlétét a gyártók a termékekben. E-száma csak az élelmiszer-adalékanyagoknak van. A rovarok nem tartoznak ebbe a körbe, azokat nem adalékanyagként, hanem összetevőként lehet felhasználni, és új élelmiszerként engedélyezték őket. 
Forrás: NÉBIH, Fotó: Pixabay


Címkék: rovar, bogár, tücsök, fehérje, rovarfehérje

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...