TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.763,44 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.804,19 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.727,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.752,07 Ft (tonna)
Repcemag: 162.670,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 213.334,71 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 661 Ft
Benzin ára: 614 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,04
USD: 360,29
CHF: 408,58
GBP: 454,11
Hirdetés
Egymilliót is adna annak, aki távol tudja tartani a kárókatonát

Egymilliót is adna annak, aki távol tudja tartani a kárókatonát

Hírek - 2023.01.26

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. a tó teljes partvonalán megkapta az engedélyt a nagy kárókatonák gyérítésére – közölte honlapján a társaság. Tavaly 1808 állatot lőttek ki a halászok, a gyérítést azonban folytatni kell, mert továbbra is brutális károkat okoznak a halállományban.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője szerint a kárókatona – más néven kormorán - gyérítése indokolt, mert valóban nagyon sok ilyen madár érkezik külföldről, és óriási mennyiségű halat fogyasztanak el. A levadászásuk azonban nem egyszerű, mert nagyon okos állatok – tette hozzá Orbán Zoltán.

"A magyarországi kárókatona-fészkelőállomány alig 2500-2600 párra tehető, és csökkenő tendenciát mutat. Azok a madarak, amelyek nálunk érzékeny halgazdálkodási kárt tudnak okozni, Észak-Európából, Oroszország európai részéről érkeznek hozzánk hihetetlenül nagy számban" – mondta.

A jelenség hátterében az emberi tevékenység, illetve a klímaváltozás áll.

"Harminc-ötven évvel ezelőttig viszonylag korán, december második felére, január elejére befagytak a vizeink, az átvonuló kormoránok csak rövid ideig tudtak itt lenni, a vermelő halak a jégpáncél alatt biztonságban voltak. Fehér karácsonyunk sincs, alig-alig fagy a tél folyamán, ezek a kormoránok nem fognak továbbmenni déli irányba, itt maradnak, és amikor több százezres nagyságrendben vannak, gondot okozhatnak, nem véletlen, hogy lehetséges a gyérítés" – részletezte Orbán Zoltán.

A madár okosságát leírva Orbán Zoltán elmondta, a kárókatonák képesek együtt halászni, hajtani a halakat és felismerik a puskás embert, még az autóját is, ezért nagyon nehéz rájuk vadászni, arról már nem is beszélve, hogy csak acélsörétet lehet használni az ólommérgezés veszélye miatt. A kilövésnek mennyiségi felső korlátja nincs.

A kis kárókatona azonban a naggyal szemben fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 ezer forint – mondta Orbán Zoltán.

A kárókatona annyira káros, hogy már Herman Ottó polihisztor is azt írta róla: "kutya kötelessége minden halászó embernek ezt a férget agyonverni még fióka korában, mert mérhetetlen pusztítást okoz. Mindenkinél nagyobb károkat tud tenni a természetben."

„A kárókatona falkában táplálkozik, nincs akadály előtte az édesvizekben, 50 méter mélységig merül, kimeríti a halat, megeszi, legalább egyharmadát összeszántja, széttépi. Olyan károkat okoz, mint ha farkasfalka szabadulva a juhnyájakra" – mondta Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnökségi tagja, az Aranyponty Halászati Zrt. vezérigazgatója.

A magyar haltermelés 13-15 ezer tonna étkezési halat állít elő egy évben, a horgászok mintegy 3500-4500 tonnát fognak ki. A kárókatona éves számított kártétele mintegy 4000 tonna – pont annyi, mint amennyit a horgászok kifognak az egész országban! -, aminek egy jó részét a Dunán, a Tiszán, a Balaton fogja meg.

Lévai Ferenc kijelentette: a kárókatona az ólomsöréten kívül "semmilyen istent nem ismer".

"Bárkinek fizetek egymillió forintot azonnal, ha meg tudja mutatni, hogy lehet ezt a jószágot távol tartani" – jelentette ki Lévai Ferenc. A gázágyút és a bábukat is három nap után megszokja. Megoldásként a magyarországi fészkelőállományokat lehetne gyéríteni, ezzel vissza lehetne fogni a populációt. Ez jó hivatkozási alap lenne arra, hogy az európai jogi illetékesek is megtegyenek mindent ellenük, hogy ezt az ökoszisztéma szempontjából rendkívül káros csúcsragadozót visszafogják – mondta a szakember. 
Forrás: Infostart.hu

Címkék: kárókatona, kormorán, gyérítés, halállomány
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

12% feletti lejtőkön történő gazdálkodás technológiai ...

Magyarország 32%-a 200 méternél magasabban fekvő dombság. A dombvidékeken elhelyezkedő szántóföldek az eróziónak ...