TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Új képzés a debreceni agrárkaron

Új képzés a debreceni agrárkaron

Hírek - 2023.01.23

Az országban elsőként indít precíziós mezőgazdasági mérnök alapszakot 2023 szeptemberétől a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara, az új képzés kettős diploma megszerzésére is lehetőséget ad a hallgatóknak. A MÉK ezzel együtt már nyolc alap- és nyolc mesterszakot, valamint osztatlan agrármérnöki és két felsőoktatási szakképzési szakot kínál a felvételiző fiataloknak.

A Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) oktatási kínálata tovább bővül a következő tanévben. Az élelmiszer-, a kertész-, a lótenyésztő, lovassport szervező, a mezőgazdasági-, a természetvédelmi-, a mezőgazdasági vízgazdálkodási- és környezettechnológiai-, valamint a vadgazda mérnöki alapszakok mellett - az országban egyedülállóan - precíziós mezőgazdasági mérnöki képzést is indít az agrárkar.

- A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar képzési kínálatának összeállításakor az ágazati és piaci igények a meghatározóak. A technológiai korszakváltás elérte a mezőgazdaságot, ezért elengedhetetlen, hogy a XXI. századi agrárium kihívásainak megfelelő szakembereket képezzünk. Az új alapszakra jelentkező hallgatók a legkorszerűbb ismeretekkel gazdagodnak a Big Data és a robotika által támogatott mezőgazdasággal kapcsolatban. A képzés sikeréhez minden feltétel adott a MÉK-en – mondta a hirek.unideb.hu-nak Stündl László.

A kar dékánja kiemelte: az egyik legjobb kísérleti és technikai háttérrel rendelkező mezőgazdasági intézmény hazánkban a DE MÉK. A precíziós mezőgazdaság területén 2000 óta zajlanak kutatások, amelyek egyebek mellett az energetikailag, a tápanyagfelhasználás és növényvédelem szempontjából hatékonyabb agráriumot szolgálják. A tudományos eredmények és a szakmai tapasztalatok folyamatosan beépülnek a kar oktatási anyagaiba.

- Az új alapszakunk a kettős diploma (double degree) megszerzésének lehetőségét is jelenti a fiatal agrárhallgatók számára, mivel a képzést a dél-dakotai egyetemmel közösen indítjuk. A két intézmény között fennálló megállapodás keretében a debreceni hallgatók hosszabb időszakot tölthetnek az USA-ban szakmai tapasztalatszerzés céljából – tette hozzá Stündl László.

Új képzés a debreceni agrárkaron

A precíziós mezőgazdasági mérnök szak mellett a klasszikus agrármérnöki képzést ötéves, osztatlan rendszerben hirdeti meg idén is a MÉK, a mezőgazdasági mérnök BSc pedig kihelyezett képzések formájában Nagyváradon, Kisvárdán és Nyírbátorban is elérhető. A nyolc alapszak mellett nyolc mesterszak szerepel a debreceni agrárképzési kínálatban, melyek olyan sokrétű tudás és kompetenciák megszerzését biztosítják, amikre szükség van az egyre inkább specializálódó modern mezőgazdaságban. Ezek mellett idén is várják a jelentkezőket a kétéves ménesgazda és mezőgazdasági felsőfokú szakképzésre. Az oktatási struktúrában szerepelnek még szakmérnöki, valamint moduláris képzések is, melyek fokozatosan bővülnek.

Új képzés a debreceni agrárkaron
A kari vezető kiemelte: a megváltozott felvételi követelmények a MÉK-re jelentkezőket is érintik.

- Az új felvételi követelményrendszerben nem kötelező az emelt szintű érettségi a DE agrárkarára jelentkező fiatalok számára, azonban erősen ajánlott. Hiányában ugyanis valószínűsíthető, hogy nem érik el a felvételhez szükséges ponthatárt - hangsúlyozta Stündl László.

Új képzés a debreceni agrárkaron

A DE MÉK-re jelentkező fiatalok egy csaknem ezerháromszáz fős aktív, összetartó hallgatói közösség tagjai lehetnek, képzésük alatt megismerkedhetnek többek között a sárgulás és a korsóavatás egyedülálló hagyományával, életre szóló élményével. A karnak otthont adó Böszörményi úti campus pedig számtalan sportolási lehetőséget nyújt az itt tanulóknak, legyen az a tenisz, az atlétika vagy éppen a labdarúgás.

A DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar szeptemberben induló képzéseiről további részletek az alábbi linken találhatnak.

 
Forrás: DE. Sajtóközpont - ÉE

Címkék: debreceni egyetem, precíziós mezőgazdasági mérnök, de mék, agrárkar
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Bővülő megoldások a szabadföldi zöldségek kártevői ellen

A kertészeti ágazatok között hagyományosan fontos helyet tölt be hazánkban a szabadföldi zöldségtermesztés, amely ...