TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Már mindenkinek nyűg az árstop

Már mindenkinek nyűg az árstop

Hírek - 2023.01.20

Akár a kormány által tervezett időpont előtt vége lehet az árstopnak - ezt a VOSZ Kereskedelmi Tagozatának elnöke mondta az ATV Híradónak. Úgy véli, figyelve az eseményeket, itt az ideje az árplafon kivezetésének, mert az piaci torzulásokat okoz. Az elnök szerint az árstopot akkor lehet a legkisebb fájdalommal kivezetni, amikor az élelmiszerár-infláció eléri a csúcsát.

Az árstoppal érintett élelmiszerek ára közel egy éve nem változott, míg majdnem minden más terméké igen. A KSH adatai szerint az élelmiszerek 12 hónap alatt 44,8 százalékkal drágultak. A budapestiek 70 százaléka szerint a kormány gazdaságpolitikája felel a magas élelmiszerárakért, ez derült ki a Medián, és a 21 Kutatóközpont felméréséből. A fővárosban élők 59 százaléka az orosz-ukrán háborút, 36 százaléka pedig a brüsszeli szankciókat nevezte meg felelősnek – ismertette a kutatás eredményeit az Enbudapestem.hu.

A kormány májusig szeretné tartami az árstopot. Parragh László szerint viszont akár hamarabb is ki lehetne vezetni.

„Ezt akkor lehet a legkevesebb kárral megcsinálni, amikor az élelmiszerárak inflációja eléri a csúcspontját, amikor már látjuk azt, hogy ennél följebb vélhetően nem fog menni, és elindul lefelé az az a pillanat, amikor szerintünk még egy fél százalék, kevesebb mint egy százaléknyi többlet inflációt ez a terület elvisel, és onnantól kezdve visszaállnak a normál piaci mechanizmusok” – fogalmazott Parragh László korábban.

A VOSZ Kereskedelmi Tagozatának elnöke egyetért ezzel. Krisán László szerint fokozatosan, vagy egyben, de termékenként végig nézve, ha az infláció úgy alakul, akkor ideje lesz kivezetni az ársapkát.

„Tehát többféleképpen lehet egy árstopot megszüntetni, vagy drasztikusan hétfőről keddre megszüntetem, vagy valamifajta kivezetési időintervallummal. Vagy azt lehet mondani, hogy bizonyos termékek esetében ez a fajta kivezetés mennyiségi korlátokhoz kötve működhet” – árulta el Krisán László, aki úgy véli: akár a kormány által tervezett időpont előtt vége lehet az árstopnak.

A fideszes Győrffy Balázs vezette agrárkamara szerint „a magyar piaci pozíciók megmaradását is segítheti az árstop mihamarabbi kivezetése”.

Ugyanis ha marad az árstop, bajba kerülhetnek a hazai élelmiszergyártók, mert a kiskereskedelmi láncok – az árstop miatt elszenvedett veszteségekre hivatkozva – egyre inkább az olcsóbb és silányabb minőségű importtermékeket részesítik előnyben. Az agrárkamara elnöke szerint a tendencia a magyar fogyasztói és nemzetgazdasági érdekekkel ellentétes, az átmeneti nehézségeken túl pedig az elmúlt években kiharcolt magyar beszállítói pozíciók gyengüléséhez vezethet. Győrffy Balázs ezért véli úgy, hogy az árstop kivezetésével lehetne elejét venni a kedvezőtlen folyamatnak.

Magyarországon az élelmiszerinfláció érdemben magasabb volt, mint bármely EU-s tagállamban. Statisztikailag nem alátámasztható, csak a piaci szereplők informális üzenetei bizonyíthatják, hogy az árstop magasabb inflációt okozott, mint amekkora akkor lett volna, ha nem vezetik be. Ennek oka, hogy a kereskedők kieső árrést más termékekre hárították át. 

Címkék: árstop, agrárkamara, kivezetés, infláció
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Nem az állattenyésztés a felelős a globális ivóvízkészletek ...

Újabb téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az ...