TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Itt a megoldás a méhek rettegett betegségére!

Itt a megoldás a méhek rettegett betegségére!

Hírek - 2023.01.09

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium jóváhagyta az első, méheknek szánt vakcinát, mellyel a nyúlós költésrothadástól lehet majd megvédeni az állatokat. Ez az első rovaroknak szánt vakcina, amely engedélyt kapott, a tudósok azt remélik, hogy ezzel kitaposhatják az utat a globális méhpopulációt megtizedelő egyéb vírusok és kártevők megfékezéséhez is – írja a New York Times cikke alapján a Telex.hu.

A vakcinát a Dalan Animal Health nevű cég fejlesztette ki. A nyúlós költésrothadás köztudottan a méhek költésének leggyakoribb és legpusztítóbb megbetegedése, melyet a Paenibacillus larvae baktérium okoz, és bár a betegség csak a fiatal álcákat érinti, rájuk komoly veszélyt jelent, és nagyon gyorsan tud terjedni.

Korábban a betegséget az antibiotikumok mellett főként úgy lehetett megfékezni, hogy az érintett kolóniát és minden ott használt felszerelést elégettek. A vakcinával most nemcsak változtathatnak ezen, de Dalail Freitak, a Grazi Egyetem méheket kutató docense szerint azt is megváltoztathatják, ahogy a tudósok gondolkodnak az állategészségügyről. Mint mondta, világszerte több millió méhkaptár létezik és bár a méhek mögött eddig nem volt robusztus egészségügyi rendszer, most végre az ő ellenálló képességüket is tudják fejleszteni.

Ez azért fontos, mert a tudósok sokáig azt hitték, hogy a rovarok antitestek híján nem tudnak immunitást szerezni az őket sújtó betegségekkel szemben, és amikor kiderült, hogy ez mégis lehetséges, akkor sem volt egyértelmű, hogy pontosan hogyan. 2015-ben aztán Freitak és két másik kutató megtalálta azt a fehérjét, amellyel ki lehet váltani az immunválaszt, és arra is rájöttek, hogy egyetlen méhkirálynővel lehetséges egy teljes kolóniát immunizálni. Ezután döntöttek úgy, hogy a nyúlós költésrothadás lesz az első betegség, amit megpróbálnak legyűrni, így született meg a vakcina. Természetesen itt nem arra kell gondolni, hogy apró tűkkel szurkálják a méheket, a baktérium elölt változatait tartalmazó oltóanyagot cukorlepénnyel adják be a méhkirálynőknek, amely az emésztés után bekerül a petefészkükbe, és immunitással ruházza fel a kikelő lárvákat.

A vakcina azért is lehet kiemelten fontos, mert a globális élelmiszerrendszer működéséhez nélkülözhetetlen méhek száma az utóbbi években vészesen csökkent, és bár az ilyen betegségek csak egy részét jelentik a problémának, a megoldásukkal is közelebb juthatunk az állatok megmentéséhez. 
Forrás: Telex.hu, Fotó: Pixabay

Címkék: méh, méhpusztulás, költésrothadás, vakcina
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Vesézzük ki a karbamid műtrágya „Környezetbarát használata ...

A 2023-ban a KAP Stratégiai Terv keretében indult el az Agro-ökológiai Program (AÖP), amely tartalmában az ...