TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Ezek a tervek az uniós támogatásokkal

Ezek a tervek az uniós támogatásokkal

Hírek - 2022.12.30

„Ha van ágazat, amelyik szenved és amelyiknek a legnehezebb erőpróbája van ezekben az időkben, akkor az az állattenyésztés. Hiszen amikor a növénytermesztő örül, hogy háromszoros áron tudja értékesíteni a terményét, akkor abba az állattartó belehal.” – mondta Nagy István agrárminiszter a Világgazdaságnak adott interjújában.

„Nagyon remélem, hogy rövid idő alatt helyre fog állni az orosz-ukrán háború miatt fellépő piaci zavar és a világ vezetői hamarosan rájönnek arra, hogy nem a háború tovább finanszírozása a közös érdek, hanem az, hogy tűzszünetet, békét követeljünk és helyreálljon a világ normalitása. A hitelmoratórium, a kamatstop, az időben kifizetett előlegek és támogatások mind-mind segítik a finanszírozásukat” – fogalmazott.

Az agrárminiszter az évszázad aszályával kapcsolatban elmondta: nem ringathatjuk magunkat abban a hitben, hogy mivel Magyarország egy medence jellegű ország, a környező hegyekből a csapadék befolyik és abból lesz elegendő víz az országban. Ez sok száz évig működött, de napjainkra radikálisan megváltozott az időjárás. „Az idén csak a Dunának 40 százalékkal, a Tiszának pedig 60 százalékkal volt kevesebb a vízhozama. Szemléletváltásra van szükség a vízgazdálkodás terén. Nagyon fontos, hogy a vizet megőrizzük és jól gazdálkodjunk vele. A legfontosabb lépés, hogy a meglévő csatornákat kitisztítsuk, új öntözőcsatornák épüljenek, az ideiglenes záportározókat állandó tározókká kell alakítani, és nagy víztározók építésére is szükség van. Ez azonban csak a munka egyik fele. Ökológiai vízgazdálkodásra kell berendezkednünk, ami egy sokkal komplexebb feladat.” – szögezte le Nagy István.

Az év legnagyobb sikerének nevezte a tárcavezető, hogy Brüsszel elfogadta a magyar stratégiai tervet, ami több mint 5300 milliárd forint felhasználását teszi lehetővé az ágazatban a következő öt évben. Mint rámutatott, ekkora összeg soha nem állt rendelkezésre a magyar gazdatársadalom számára. „Óriási jelentősége van annak, hogy a kormány a vidékfejlesztési operatív program forrásait 80 százalékos mértékben egészítette ki nemzeti költségvetésből. Ilyen horderejű döntés egyetlen uniós tagállam sem született. Ezzel az összeggel az összes versenyhátrányunkat leküzdhetjük: megépülhetnek a hiányzó hűtőházak, korszerűsödhetnek az élelmiszeripari üzemek, megújulhatnak az állattartó telepek, be tudjuk vezetni a precíziós technológiát szerte a mezőgazdaságban. Ez teszi lehetővé az állatjóléti intézkedések bevezetését, a növényvédelmi szerek mennyiségének csökkentését, hogy fenntarthatóbb, egészségesebb, zöldebb környezetet tudjunk magunk köré teremteni.” – jelezte Nagy István.
Forrás: Világgazdaság

Címkék: támogatás, nagy istván, aszály, stratégiai terv
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

NOVEMBER 28 – 30. között rendezik az ANImashEXPO kiállítást, az ...

Módosított időponttal, azaz 2024. november 28-30. között kerül megrendezésre a szakkiállítás a HUNGEXPO Budapest ...