TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.533,52 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.309,76 Ft (tonna)
Napraforgómag: 125.139,53 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.843,07 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.570,69 Ft (tonna)
Repcemag: 160.516,26 Ft (tonna)
Full-fat szója: 202.220,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 593 Ft
Benzin ára: 573 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 382,59
USD: 355,01
CHF: 405,63
GBP: 445,79
Hirdetés
Mitől virsli a virsli?

Mitől virsli a virsli?

Hírek - 2022.12.29

Decemberben 20-25%-kal több virslit vásárolnak, mint máskor, lévén, a szilveszteri menü fontos eleme. De virsliből is érdemes a hazait venni, mert a hazai gyártók termékei folyamatosan ellenőrzöttek és a hazai ízvilágra tervezettek. S hogy honnét tudjuk, ha a virsli magyar? Érdemes a csomagoláson megnézni az ovális pecsétet, ami tartalmazza az utolsó gyártási folyamat helyét. HU = Magyarország. Válasszuk a hazait!

Hazánkban az éves virslieladás 34 ezer tonna körül van, jellemzően decemberben fogy a legtöbb belőle. A koronavírus-járvány óta alapvetően előrecsomagolt terméket választanak a fogyasztók, de a csemegepultos áruk már azelőtt is lényegesen kisebb arányban fordultak elő. Főként hagyományos termékek készülnek, de lehet kapni kis arányban például sajtos, chilis virslit is; különleges, drágább termék a juhbeles, amiből magasabb ára miatt kevesebb is fogy.

A virsli tartalmát az Élelmiszerkönyv szabályozza. A virslire vonatkozó előírások közül a legfontosabb a hústartalom: ennek a késztermékre vonatkoztatva legalább 51%-nak kell lennie. Ha a hústartalom ennél alacsonyabb, vagy 10 százaléknál több a mechanikailag lefejtett hús a termékben, az már nem nevezhető virslinek, ezért is találhatók például „rúd”, „szelet”, „pálcika” stb. elnevezésű termékek az üzletekben. Emellett vásárláskor érdemes figyelni arra, hogy minél kevesebb összetevőből álljon a termék, ugyanis az adalékanyagok a minőség rovására mehetnek.

A frankfurti virsli a vörösáruk leghíresebb képviselője, állítólag már a 13. században is készítették. A húsból prádot készítettek, fűszerezték. A termék összetétele ma is ugyanez, csak a technológia változott. Ezen termék alapján készült a későbbiekben a bécsi virsli, ami az alapja a Magyarországon ismert virslinek. A frankfurti virsli eredetileg csak sertéshúst tartalmazott, míg a bécsi típusúba már marhahús is került. A környező országokban valamilyen formában megtalálható a virsli, vagy ehhez hasonló termék.




Forrás: NAK, Fotó: Pixíbay

Címkék: virsli, magyar, szilveszter
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Különös magyar megfigyelés segítheti az aranysakál gyors ...

Párja pusztulása után egy nappal új nőstény szegődött egy hím aranysakál mellé Somogy megyében – derítették ki ...