TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Nemzetközi fenntarthatósági díjat kapott a Corvinus

Nemzetközi fenntarthatósági díjat kapott a Corvinus

Hírek - 2022.12.13

A legfenntarthatóbban fejlődő egyetem címet nyerte el a Budapesti Corvinus Egyetem a UI GreenMetric világrangsor alapján, amely több mint ezer felsőoktatási intézményt értékel, több mint nyolcvan országból.

Rangos díjjal ismerték el a Budapesti Corvinus Egyetem fenntarthatósági törekvéseit, a legfenntarthatóbban fejlődő egyetem díját nyerte el december 12-én az Indonéziai Egyetem által gondozott UI GreenMetric világtoplistáján. A Corvinus idén másodjára nevezett a rangsorba, és csaknem 300 helyet javított a tavalyi helyezésén (869.-ről 577.-re), ami a világon a legnagyobb előrelépés volt 2022-ben. Magyarországról összesen 11 egyetem került a rangsorba, a Corvinus idén a 9. közülük.

Nemzetközi fenntarthatósági díjat kapott a Corvinus

„A díj az elismerés mellett felelősség is, hogy a jövőben is folytassuk a megkezdett fenntarthatósági utunkat. A bevonás és önkéntesség módszerével a szokásainkat sikerült megváltoztatnunk annak érdekében, hogy fenntarthatóbban működjünk. A számottevő változás eléréséhez ugyanis közös cselekvésre van szükség” – mondta Domahidi Ákos, a Corvinus kancellárja az online megtartott díjátadó ünnepségen.

 A Corvinus további fenntarthatósági erőfeszítései közé tartozik, hogy az idei intézeti átalakítás során Fenntartható Fejlődés Intézetet alapított, valamint az etikai, felelősségvállalási és fenntarthatósági projekteket összefogó nyitott platformot (ERS Hub – Ethics, Responsibility and Sustainability) hozott létre, mutatva az egyetem elköteleződését a téma iránt. Az infrastrukturális fejlesztésekben is messzemenőkig érvényesítik a zöld szempontokat. Az egyetem jövő ősszel átadandó Ménesi úti kampusza a hazai felsőoktatási beruházások közül elsőként teljesíti a szigorú fenntarthatósági minősítést, a Leed Gold kritériumait, valamint az AA+, kiemelkedően nagy energiahatékonyságot jelentő minősítést is.

Az intézmény az egyetemi közösség aktív bevonásával elindította a Corvinus Green programot, amelyben kiemelt figyelmet fordítanak az üzemeltetés energiahatékonyságára, optimalizálják az épületek kihasználtságát, így a rezsiköltségek mérséklődnek, a munkatársak önkéntes vállalás alapján műanyag palackok helyett kancsókat használnak, a nem használt konyhai és irodai elektromos eszközöket begyűjtik, és ahol észszerű, az általános világítás helyett helyi lámpák igénybe vételére ösztönöznek.

A UI GreenMetric zöld kérdőíve hat témakört vizsgál: elhelyezkedés és infrastruktúra, energia és klímaváltozás, hulladék-, vízgazdálkodás, közlekedés, oktatás. Ezek közül a legnagyobb (21%) súlyú az energia és klímaváltozással, a legkisebb (10%) jelentőségű a vízgazdálkodással kapcsolatos kérdéskör. A lista szerint 2022-ben a világ “legzöldebb” egyeteme – megőrizve ezzel tavalyi és tavalyelőtti elsőségét – a holland Wageningen University & Research, amelyet idén a brit Nottingham Trent University és a szintén brit University of Nottingham követ. 2022-ben 1050 egyetem mérettette meg magát, több mint nyolcvan országból. Tavaly a legfenntarthatóbban fejlődő egyetem díját a holland Tilburg University kapta.

Címkék: corvinus egyetem, nemzetközi fenntarthatósági díj
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A sebesség minden, csak nem állandó

Maximalizálja körforgója potenciálját