TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.094,20 Ft (tonna)
Napraforgómag: 155.194,32 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.682,42 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.633,74 Ft (tonna)
Repcemag: 167.114,95 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.655,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 360,91
CHF: 402,89
GBP: 467,23
Hirdetés
Nemet mondanak a földadóra

Nemet mondanak a földadóra

Hírek - 2022.12.09

A két szervezet vezetői sajtótájékoztatón jelentették be és indították el azt az aláírásgyűjtést, mellyel a Hódmezővásárhelyen bevezetett és más baloldali településvezetők által is tervezett földadó ellen tiltakoznak.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke felszólította a hódmezővásárhelyi polgármestert, hogy "fejezze be ezt a játékot", ugyanis félő, hogy a baloldali vezetésű települések követni fogják a példáját. Közölte: egyeztetni fognak a termelőkkel és a földtulajdonosokkal, és minden eszközt fel fognak használni a földadó megakadályozása érdekében. A gazdákat nem szabad hátrányba hozni, hiszen nyitott piacon, más EU-tagállamokkal versenyezve kell helyt állniuk, Márki-Zay Péter intézkedése ezért teljesen elfogadhatatlan – tette hozzá.

Szél István, a MAGOSZ Csongrád-Csanád megyei elnöke gazdaellenes intézkedésről beszélt, megjegyezve, hogy Márki-Zay Péter régóta be akarja vezetni a földadót. Az intézkedés azért is érthetetlen épp most, mert Csongrád-Csanád vármegyét rendkívüli szárazság sújtotta idén, több mint 100 ezer hektárt érint az aszály, ennek hatásaival rengeteg gazda küzd a térségben – hangsúlyozta.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke úgy fogalmazott: a háborús szankciós körülmények okán is elfogadhatatlan a földadó, ebben a helyzetben "őrültség ilyen jellegű terhet rakni" a termelőkre. Márki-Zay Péter közben érthetetlen módon a gazdák extrabevételeivel indokolta a magyar vidéket büntető intézkedést. A földadó az élelmiszerek drágulását is okozhatja, a következmények tehát mindenkit érintenének.

A kamara vezetője elmondta, hogy a tiltakozáshoz az agrarpeticio.hu oldalon lehet csatlakozni.

Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója úgy véli, hogy a baloldal az egész országban bevezetné a földadót, ha lehetőséget kapna rá. Ezt egyelőre a "dollárbaloldal miniszterelnök-jelöltje" tette meg a saját településén, és az is lehet, hogy idővel egyre nagyobb összegek befizetését rendeli majd el – fogalmazott a sajtótájékoztatón. Nyitrai Zsolt hangsúlyozta, hogy a válságkezelés nem lehet a gazdák kárára, a kormány a velük kötött megállapodást tiszteletben tartva kiemelt társadalompolitikai feladatnak tekint minden agrárkérdést, ezért a földadó ügyében is támogatni fogja az érdekképviseleteket – mondta a miniszterelnöki főtanácsadó.
Forrás: MTI, Fotó: Pixabay

Címkék: föld, termőföld, magosz, nak, földadó, petíció
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Hogyan lesz idén diónk

A dióburok-fúrólégy károsítása egyre nagyobb problémát jelent a kiskertekben is. A karácsonyi diós bejgli került ...