TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
Ők az élelmiszeripar német szupergazdagjai – jó néhány ismerős név szerepel a toplistán

Ők az élelmiszeripar német szupergazdagjai – jó néhány ismerős név szerepel a toplistán

Hírek - 2022.10.31

Jelenleg 212 eurómilliárdost tartanak nyilván Németországban, és közülük jó néhányan az élelmiszeriparban tollasodtak meg. A listavezető személye sem meglepő, mi, magyarok is jól ismerjük az üzletláncát.

A napokban hunyt el Dietrich Mateschitz üzletember, a Red Bull alapítója és 49 százalékos tulajdonosa. Bár ő osztrák származású volt, az ő példája is jól mutatja, hogy a Lajtán túli, német nyelvterületeken létrehozott vállalkozások mennyire beépültek mára nemcsak az európai, de a globális gazdaságba is.

Az Agrarheute című lap össze is szedte, hogy kik a német szupergazdagok a mezőgazdaság, azon belül is az élelmiszeripar ágazatait tekintve. Nem meglepő, hogy a listát egy bizonyos Dieter Schwarz vezeti, akit Magyarországon talán név szerint nem sokan ismernek, ám ha hozzátesszük, hogy ő a Lidl diszkontlánc alapítója, akkor már sokan a fejükhöz kapnak. A vagyonát 36 milliárd euróra becsülik, amit már forintra átváltani sem érdemes, elég megjegyezni azt, hogy a leggazdagabb magyarok még lábujjhegyre állva is alig képesek föléje nyúlni az 1 milliárd eurós vagyonhatárnak.

Ami a Lidl otthoni legnagyobb riválisát illeti, az Aldi Süd-tulajdonos Albrecht és Heister családok tagjai most az ötödik helyen végeztek. A vagyonukat 10 milliárddal kevesebbre, nagyjából 26,5 milliárd euróra becsülik. Ezen a téren kacifántos a helyzet, hiszen az Aldi még 1960-ban vált ketté, és azóta létezik – az Aldi Süd mellett – az Aldi Nord nevű kiskereskedelmi hálózat, amelynek tulajdonosai, Theo és Babette Albrecht valamivel kisebb (19,2 milliárdos) vagyonnal rendelkeznek. A magyarországi üzletek az Aldi Süd alá tartoznak.

A német élelmiszeripari milliárdosok közt találjuk még a sütőporáról híressé vált Oetker családot, valamint Clemens Tönniest, akinek a Tönnies Group nevű cége a közelmúltban inkább egy botránnyal hívta fel magára a figyelmet, kiderült ugyanis, hogy a (főleg kelet-európai) húsipari alkalmazottaik egészen embertelen körülmények közt élnek a munkásszállókon. Talán ez az eset is belejátszott abba, hogy Tönnies vagyona még az 1 milliárd eurót sem éri el.

 

 

Címkék: élelmiszeripar, toplista, Németország, Lidl, vagyon, szupergazdagok
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Azálea (Rhododendron spp.) - A kerti ékszer

Az azálea, amely a Rhododendron nemzetség tagja, az egyik legkedveltebb dísznövény a kertészek körében. Gyönyörű ...